Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Druhý kongres slovenských slavistov sa venoval odkazu J. Stanislava

Druhý kongres slovenských slavistov Foto: slavu.sav.sk

V popredí pozornosti účastníkov kongresu bolo i plnenie úloh Centra excelentnosti SAV Dejiny slovenskej slavistiky 19.-20. storočia.

Bratislava 9. novembra (TASR) - Dvadsať rokov existencie a činnosti Slavistického ústavu Jána Stanislava Slovenskej akadémie vied (SAV), odkaz diela Jána Stanislava a 50. výročie časopisu Slavica Slovaca - to sú hlavné okruhy tém Druhého slavistického kongresu, ktorý sa 4. - 6. novembra konal v Bratislave.

V popredí pozornosti účastníkov kongresu bolo i plnenie úloh Centra excelentnosti SAV Dejiny slovenskej slavistiky 19.-20. storočia (SlovSlav). V rámci trojdňového kongresu sa uskutočnila aj interdisciplinárna vedecká konferencia o diele Jána Stanislava.
Druhý kongres slovenských slavistov
Foto: slavu.sav.sk

Na slávnostnom otvorení Druhého kongresu slovenských slavistov sa zúčastnil predseda Komisie pre vedu, vzdelanie a kultúru Konferencie biskupov Slovenska (KBS) biskup František Rábek, bratislavský gréckokatolícky eparcha Peter Rusnák so sprievodom a ďalší hostia zo Slovenska a zo zahraničia. Prítomná bola aj veľvyslankyňa Bulharskej republiky na Slovensku Margarita Ganeva. V úvodnej časti kongresu vystúpil riaditeľ Slavistického ústavu Jána Stanislava SAV prof. Peter Žeňuch s prednáškou "Dvadsať rokov inštitucionálnej slavistiky na Slovensku" a vedecký pracovník prof. Ján Doruľa sa zameral na odkaz diela J. Stanislava pre slovenskú slavistiku.

Predstavitelia Slavistického ústavu J. Stanislava SAV odovzdali päť pamätných listov osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o vznik tohto pracoviska a jeho napredovanie. Prevzali ich prof. Ján Doruľa, zakladateľ Slavistického ústavu Jána Stanislava SAV, ktorý vznikol v roku 1995, bývalý dlhoročný predseda SAV prof. Štefan Luby, počas pôsobenia ktorého ústav vznikol, prof. Hans Rothe z Nemecka - organizátor vydávania edície Biblia Slavica, PhDr. Viera Gašparíková za jej iniciatívu pri organizovaní slavistického výskumu a PaedDr. Bernard Garaj, dekan Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre, s ktorou Slavistický ústav J. Stanislava SAV v Bratislave spolupracuje pri realizácii výskumného programu za účasti mladých doktorandov.

Na kongrese odzneli prednášky o výskume slovensko-latinských a slovansko-latinských vzťahov v Slavistickom ústave J. Stanislava SAV, o výskume cyrilských rukopisných prameňov v kontexte slovenskej kultúry - Monumenta Byzantino-Slavica et Latina Slovaciae, ako i vystúpenie na tému Miesto kamaldulskej Biblie medzi slovenskými prekladmi Svätého písma. Prednášateľmi boli Svorad Zavarský, Šimon Marinčák a Peter Zubko.

Interdisciplinárny slavistický výskum na Slovensku sa uskutočňuje v rámci spolupráce jazykovedných, literárnovedných, etnologických, historických a archeologických disciplín. Slovenská slavistika tak rozvíja interdisciplinárny model výskumu vzťahov slovenského jazyka a kultúry s inými slovanskými i neslovanskými jazykmi a kultúrami.

Vo štvrtok 5. novembra sa účastníci Druhého kongresu slovenských slavistov zaoberali témou Ján Stanislav a slovenská slavistika - Centrum excelentnosti SlovSlav SAV.