Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Dnes sa začína festival Bažant Pohoda 2013

Ilustračné foto Foto: TASR/ Radovan Stoklasa

Prvým účinkujúcim na hlavnom pódiu budú sólisti Boris Lenko, Stanislav Palúch a Ján Hrubovčák, ktorí spolu s Gyorským filharmonickým orchestrom uvedú svetovú premiéru Slovenských tancov.

Bratislava/Trenčín 11. júla (TASR) – Na trenčianskom letisku sa dnes začína multikultúrny festival Bažant Pohoda 2013. Festivalové brány sa otvoria o 14. hodine. Prvým účinkujúcim na hlavnom pódiu budú sólisti Boris Lenko, Stanislav Palúch a Ján Hrubovčák, ktorí spolu s Gyorským filharmonickým orchestrom uvedú svetovú premiéru Slovenských tancov skladateľa Petra Breinera pod dirigentskou taktovkou autora.

V priebehu troch dní vystúpi 129 hudobných interpretov, od dídžejov až po veľké orchestre vážnej hudby, predstaví sa niekoľko desiatok spisovateľov aj výtvarníkov. V programe festivalu je trinásť divadelných predstavení, množstvo diskusií na rôzne spoločenské témy, ako aj široký výber z filmovej tvorby, od krátkych dokumentov až po hollywoodske trháky. Na záver festivalu bude tradičná ekumenická bohoslužba.

Sedemnásty ročník ponúkne opäť zvučné mená, na trenčianske letisko príde frontman skupiny Radiohead Thom Yorke so svojím aktuálnym projektom Atoms For Peace, v ktorom s ním hrajú aj ďalší uznávaní hudobníci na čele s basgitaristom Fleom z kapely Red Hot Chili Peppers. Lákadlami budú vystúpenia austrálskej ikony Nicka Cavea & The Bad Seeds či americkej skupiny The Smashing Pumpkins. Fanúšikov určite poteší, že tieto dve kapely odohrajú 90-minútové koncertné sety, Atoms For Peace dokonca plánujú hrať celé dve hodiny.

Šesť hudobných pódií

Program bude prebiehať na šiestich hudobných pódiách, v detskom parku a ďalších deviatich scénach. Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku zastrešuje Európa stage. Prvýkrát sa na Pohode predstaví aj najväčšie internetové kníhkupectvo Martinus.sk, ktoré je garantom literárneho stanu.

Novinky sú pripravené v gastrosektore, po prvý raz bude fungovať zóna dobrého jedla, dostupné budú biovýrobky alebo čapovaná treska do čerstvého pečiva. Ku komfortu prispeje viacero partnerov festivalu, nebudú chýbať bezplatná wifi zóna, "nabíjačkarne", sms servis. K dispozícii bude okrem bankomatu aj prvýkrát 50 bezkontaktných platobných POS terminálov v nápojových centrách. Záujem bude aj o dobre vybavený športový park, spoločenské hry či festivalovú domácnosť. Služby návštevníkom ponúkne Slovenská pošta, nebudú chýbať ani kadernícke a masážne služby, k dispozícii bude stanový hotel.



Službou návštevníkom je aj Pohoda za volantom, kde celých 24 hodín budú mať vodiči možnosť pred odchodom z areálu otestovať si mieru alkoholu v dychu prostredníctvom profesionálneho alkohol testera.

Kyvadlová doprava na Pohode je nonstop a lacnejšia

Cestovné kyvadlovej dopravy na tohtoročnom hudobnom festivale Pohoda (11.–14.7.) v Trenčíne je v porovnaní s minulým rokom lacnejšie. Kyvadlovú dopravu zo železničnej stanice v Trenčíne na letisko zabezpečuje sedem autobusov. TASR informovala hovorkyňa Slovenskej autobusovej dopravy (SAD) Trenčín Ivana Strelcová.

"Prvá kyvadlová linka na letisko išla dnes o 10.00 hodine, posledný autobus vypravíme v nedeľu medzi 13.00 a 14.00 hodinou, podľa požiadavky usporiadateľov. Všetky autobusy sú zreteľne označené logom Pohoda. Cestovné je lacnejšie, všetky lístky, vrátane nočných, stoja 50 centov. Autobusy premávajú nonstop, po naplnení pristaveného autobusu bude pripravený ďalší," uviedla Strelcová s tým, že v čase silnejšieho náporu poskytnú v prípade potreby ďalšie autobusy.

Ako dodala, SAD Trenčín zabezpečuje autobusovú dopravu na Pohodu na základe dohody s organizátormi a tento rok po prvý raz aj špeciálne linky z Prahy, Brna, Bratislavy, Banskej Bystrice a zo Zvolena a späť.

Na Pohode nebude chýbať nočné kino Bažant Kinematograf


"O filmový program sa na festivale stará takmer od svojich začiatkov a aj tentoraz privezie zaujímavú a rôznorodú kolekciu filmových titulov,"
TASR informovala koordinátorka projektu Ľubica Orechovská.

Kinematograf hneď v prvom bloku vzdá hold filmovému pásu a predstaví výnimočné krátke a zábavné filmy od známych slovenských tvorcov. Vybrané tituly pochádzajú z Národného filmového archívu Slovenského filmového ústavu, ktorý tento rok slávi 50. výročie svojho vzniku. Diváci pri tejto príležitosti uvidia krátky kultový "trezorový" dokument režiséra Dušana Hanáka Prišiel k nám Old Shatterhand (1966) a štyri animované filmy - od Jaroslavy Havettovej snímky Socha a Pieseň, obe vznikli v roku 1969 v spolupráci s Ivanom Popovičom, film Miroslava Šindelku Veľká potreba (1992) a Rebrík Viktora Kubala z roku 1978. Prvý premietací večer tradične ponúkne v premiére dokumentárny film o minulom ročníku festivalu - Pohoda 2012 režiséra Marcela Nevína. Štvrtkovú filmovú noc uzavrie spomienka na nedávno zosnulého českého hudobníka a spisovateľa Filipa Topola. "Práve zakladateľ a frontman kapely Psí vojáci hral vo filme Žiletky režiséra Zdeňka Tyca postavu rozorvaného mladíka Andreja a svojou autentickosťou a charizmou dokonale sprostredkoval pocity, predstavy a sny mladej generácie v beznádejnej realite 80. rokov," doplnila Ľubica Orechovská k filmu, v ktorom zaznie hudba kapely Psí vojáci.

Aj piatkový (12. 7.) večer nočného kina otvorí titul zo slovenských filmových archívov. Klasickým celovečerným animovaným filmom Zbojník Jurko (1976) si pripomenie 90. výročie narodenia Viktora Kubala a tiež 300 rokov od popravy Jánošíka. Diváci sa môžu tešiť i na filmovú adaptáciu kultovej knihy o dospievaní Youth in Revolt (Mládi v hajzlu), ktorú režíroval Miguel Arteta.

Záverečný večer trojdňového filmového festivalu na Pohode otvorí v sobotu (13. 7.) kolekcia vizuálnych diel Ondreja Rudavského, ktorý osobne uvedie svoje videoklipy a animované skeče. Na filmovom plátne si diváci užijú v mimoriadnej obnovenej premiére i hudobný dokument Wima Wendersa Buena Vista Social Club. Filmová noc vyvrcholí majstrovskou satirou zoskupenia Monty Python Život Briana v jednom z jeho posledných uvedení na Slovensku.

Podrobný program Bažant Kinematografu, ktorého autobusy putujú po Slovensku od 21. júna do 9. septembra a premietajú na 36 zastávkach, nájdu filmoví nadšenci na www.kinematograf.sk.