Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Začína sa 49. Trnavská hudobná jar

Foto: TASR

Do konca mája ponúkne festival šesť koncertov.

Trnava 25. marca (TASR) – V poradí už 49. ročník medzinárodného festivalu klasickej hudby Trnavská hudobná jar 2017 sa začne v nedeľu 26. marca. V Zrkadlovej sále Divadla Jána Palárika vystúpi francúzsky klavirista poľského pôvodu Maciej Pikulski. V jeho podaní zaznejú skladby Frederika Chopina, Franza Liszta, Sergeja Rachmaninova či Franza Schuberta. Do konca mája ponúkne festival šesť koncertov.

Prvý aprílový deň bude patriť spomienke na Trnavčana, básnika Miroslava Válka pri príležitosti jeho nedožitých deväťdesiatin. Zaznejú Válkove zhudobnené básne z albumu Dáma v rýchliku. Autorom hudby je Trnavčan Stanislav Šurin, interpretom rovnako rodák z Trnavy, herec Kamil Mikulčík, doplní ich Pacora trio v zostave Stanislav Palúch – husle, Marcel Comendant – cimbal, Róbert Ragan – kontrabas. Koncert bude v Synagóge - Centre súčasného umenia.

Melódie Mozartovej Čarovnej flauty zahrá 9. apríla Trio Lotz v Zrkadlovej sále a jeden z najslávnejších piesňových cyklov Franza Schuberta Zimná cesta zaznie na rovnakom mieste v nedeľu 23. apríla v naštudovaní slovenského speváka Tomáša Šelca s klavírnym sprievodom Dany Hajóssy. Tento koncert bude zároveň aj pripomienkou 220. výročia narodenia tohto majstra piesňových cyklov.

Májové koncerty festivalu budú v Bazilike sv. Mikuláša. Na najstaršom organe v Trnave, ktorý postavil v roku 1788 Valentín Arnold, svoje barokové skladby talianskej proveniencie zahrá 13. mája taliansky organista Christian Tarabbia. Záverečný koncert bude patriť 21. mája dielam Mikuláša Schneidera-Trnavského. Bude zároveň otvorením obnovenej Speváckej súťaže M. Schneidera-Trnavského. Trnavský komorný orchester, sólistov a Miešaný spevácky zbor Tirnavia bude dirigovať Marian Lejava.

Medzinárodný festival klasickej hudby Trnavská hudobná jar už tradične organizuje mesto Trnava v spolupráci s Bachovou spoločnosťou na Slovensku. Finančne ho podporil Fond pre podporu umenia a Trnavský samosprávny kraj.

Festival vznikol v roku 1968 v bývalom Československu. Za takmer 50 rokov existencie tohto podujatia sa na ňom predstavilo množstvo významných hudobných filharmónií a orchestrov.