Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Začína sa 7. ročník medzinárodného Katedrálneho organového festivalu

Ilustračné foto. Foto: Oliver Ondráš

Tradícia tohto festivalu sa zrodila v roku 2010 z iniciatívy slovenského organistu Stanislava Šurina a od začiatku sa zaradil medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na Slovensku.

Bratislava 28. júla (TASR) - Renomovaní zahraniční aj domáci organoví virtuózi budú účinkovať počas 7. ročníka medzinárodného podujatia Katedrálny organový festival 2016 v Bratislave. Sedem koncertov festivalu sa uskutoční v čase od 28. júla do 8. septembra vždy vo štvrtok o 19.00 h.

Katedrálny organový festival organizuje občianske združenie Tribus musicae a Bratislavská arcidiecéza v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom a Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom. Tradícia tohto festivalu sa zrodila v roku 2010 z iniciatívy slovenského organistu Stanislava Šurina a od začiatku sa zaradil medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na Slovensku. Je súčasťou Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava a záštitu nad ním prevzal bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský.

Festival otvorí v Katedrále sv. Martina v Bratislave nemecký hudobník Johannes Trümpler, ktorý je organistom Drážďanskej katedrály. Jeho program má nie náhodou titul Hommage á Johann Sebastian Bach. Tento deň - 28. júl - je dňom úmrtia najvýznamnejšieho organového skladateľa a preto v programe Trümplera zaznejú Bachove skladby a kompozície iných skladateľov na hudobnú tému zloženú z tónov B.A.C.H.

Festival ponúkne aj koncert organa s iným hudobným nástrojom. Slovenskí umelci - organista Vladimír Kopec a trubkár Tibor Durdiak - zahrajú 4. augusta spoločne skladby slávnych majstrov baroka (A. Vivaldi, M.A. Charpentier, L.Vierne, T. Albinoni, A. Guilmant). Vladimír Kopec, absolvent Konzervatória sv. Cecílie v Ríme a organista a hudobný skladateľ Nitrianskej diecézy sa predstaví sólovým repertoárom z diel francúzskych romantických skladateľov.

Katedrálny organový festival bude pokračovať v ďalších týždňoch recitálmi viacerých zahraničných organistov. Predstaví sa Poliak Witold Zalewski (11. augusta), Talian Giulio Mercati (18. augusta), americký organista David di Fiore, ktorý dlhodobo žije na Slovensku a momentálne pôsobí ako organový pedagóg na Katolíckej univerzite v Ružomberku a chrámový organista v katedrále v Banskej Bystrici, bude mať koncert 25. augusta. Vystúpia aj renomovaní organisti Xavier Deprez z Belgicka a Esteban Elizondo Iriarte zo Španielska, ktorý 8. septembra uzavrie festival v katedrále.

Súčasťou festivalu už tradične býva aj Koncert v arcidiecéze, ktorý sa po tretí raz bude konať v Kostole sv. Margity v Zohore v nedeľu 11. septembra o 19.00 h. Slovenskému publiku sa prvýkrát predstaví nemecký hráč na panovu flautu Helmut Hauskeller v sprievode organistu Šurina.

Informácie TASR poskytol Mgr.Art. Stanislav Šurin.