Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Začína sa Cassovia folkfest, predstaví domáce i zahraničné súbory

Folklórny festival Cassovia Folkfest. Na archívnej snímke tanečníčky tancujú Parchoviansku karičku. Foto: TASR Veronika Mihaliková

Tento rok prišli na podujatie zo zahraničia folklórne skupiny z talianskej Sicílie, Ukrajiny a Izraela.

Košice 22. júna (TASR) - Ukážky domáceho i zahraničného folklóru prináša 41. ročník medzinárodného festivalu Cassovia folkfest, ktorý sa začína vo štvrtok a potrvá do nedele (25. 6.). Okrem Košíc sa koná aj v obciach Kechnec a Valaliky.

Tento rok prišli na podujatie zo zahraničia folklórne skupiny z talianskej Sicílie, Ukrajiny a Izraela. Ako informovali organizátori, festival odštartuje vo štvrtok o 17.00 h sprievodom účastníkov po košickej Hlavnej ulici. Podvečer bude nasledovať hudobný koncert pre rozhlasové vysielanie. Počas štvrtka a piatka (23. 6.) nebude chýbať jarmok remesiel s predajom výrobkov.

Cieľom je rozširovať festival do okolitých obcí Košíc, jeho súčasťou tak bude program v piatok na pódiu pri Športovom areáli v Kechneci a v nedeľu v amfiteátri a kultúrnom dome vo Valalikoch. Hlavný galaprogram bude v sobotu (24. 6.) v Historickej radnici v Košiciach.

Sprievodným podujatím je výstava v Knižnici Jána Bocatia s názvom Folklór v Košiciach vo fotografii Michala Kristeka. Tento rok nie je súčasťou festivalu známe tancovanie "Karičky na Hlavnej", podľa organizátorov by sa mohlo opäť uskutočniť budúci rok.

Hlavným cieľom festivalu je prezentovať tradičnú ľudovú kultúru Slovenska a iných národov širokej verejnosti.