Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Kultúra

Začínajú sa Kremnické gagy, témou aktuálneho ročníka sú Susedia

Na archívnej snímke herci z divadla Actores počas Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy. Foto: TASR - Michal Svítok

Festival prinesie tento rok počas troch dní na ôsmich scénach vyše 110 predstavení.

Kremnica 26. augusta (TASR) – Úvodným ceremoniálom sa v piatok popoludní v Kremnici začína Európsky festival humoru a satiry Kremnické gagy. Témou aktuálneho ročníka sú Susedia, na festivale sa tak predstavia umelci zo Slovenska, Maďarska, Rakúska, Česka, Poľska i Ukrajiny. TASR o tom informoval producent festivalu Pavol Kelley.

"Vďaka uvoľneným opatreniam budeme po dvoch rokoch môcť vidieť aj zahraničné hviezdy. Jednou z najväčších bude katalánska nádielka Orthemis Orchestra. Sľubuje skvelú show, po ktorej sa na klasickú hudbu už nikdy nebudete pozerať ako predtým," skonštatoval Kelley. Ako dodal, v novej cirkusovej scéne sa vystriedajú rakúski parkúristi Flying Freaks, show s vodnými balónmi z New Yorku Acrobuffos či argentínska cirkusantka Espuma Bruma.

V rámci témy Susedia čaká na návštevníkov festivalu už v piatok o 17.00 h originálny program s názvom Visegrad Kabaret. Na jednom pódiu sa počas neho spoločne predstaví 28 umelcov zo Slovenska a susedných krajín. Súčasťou prvého dňa festivalu je tiež otvorenie výstavy slovenskej a medzinárodnej karikatúry v priestoroch Múzea mincí a medailí, ktorá predstaví vyše 230 kresieb od karikaturistov zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska, Poľska a Ukrajiny.

Kremnické gagy prinesú tento rok počas troch dní na ôsmich scénach vyše 110 predstavení. Na festivale podľa organizátorov tradične nebude chýbať ani zastúpenie slovenskej humornej scény. Diváci sa môžu tešiť napríklad na Štúdio L+S či Radošinské naivné divadlo. Súčasťou festivalu bude tiež nostalgický program Zlaté časy, v ktorom si Eňa Vacvalová, Magda Vášáryová a Ady Hajdu zaspomínajú na Milana Lasicu.

Európsky Festival humoru a satiry Kremnické gagy sa v Kremnici prvýkrát konal v roku 1981. Akadémia humoru na podujatí každoročne udeľuje ocenenie Zlatý gunár pre najlepšie umenie daného ročníka. Prezidentského postu sa tento rok ujal Jiří Lábus. Anticenou Trafená hus zas festival reaguje na aktuálne dianie v spoločnosti.