Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zadržali speváčku známu ako vietnamská Lady Gaga

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Vo Vietname zadržiavajú za kritiku alebo protestovanie voči vláde najmenej 129 ľudí.

Hanoj 27. marca (TASR/Teraz.sk) - Vietnamskú speváčku a obhajkyňu slobody prejavu Do Nguyen Mai Khoi zadržali v utorok vo vietnamskej metropole Hanoj, keď sa vracala z európskeho turné. S odvolaním sa na manžela zadržanej speváčky o tom informovala agentúra Reuters.

Mai Khoi, pre svoj provokatívny štýl známa aj ako vietnamská Pussy Riot alebo Lady Gaga, patrí medzi desiatky ľudí, ktorí sa za svoje výrazné protisystémové vyjadrenia ocitli ako disidenti na čiernej listine vietnamskej komunistickej vlády.



Aktivistkin austrálsky manžel Benjamin Swanton o jej zadržaní informoval na jej facebookovej stránke, na ktorej má 46.000 odoberateľov. Napísal, že Mai Khoi mu poslala správu ráno o 09.15 h, keď jej lietadlo pristalo na hanojskom letisku Noi Bai. O 09.39 h mu už však napísala, že ju zadržali. Odvtedy sa mu s ňou už nepodarilo skontaktovať.

Vo Vietname zadržiavajú za kritiku alebo protestovanie voči vláde najmenej 129 ľudí. Vyplýva to z februárových údajov medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).