Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Vlaňajšie zahraničné výstavy nášho predsedníctva uvidíte v Bratislave

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Zámer vytvoriť súčasné projekty prezentujúce Slovensko ako mladú dynamickú krajinu s mnohými talentovanými ľuďmi splnil misiu a výstavy boli úspešné.

Bratislava 31. januára (TASR) – V zahraničí prezentované dve výstavy z oblasti dizajnu a multimédií počas vlaňajšieho predsedníctva SR v Rade Európskej únii uvidia návštevníci bratislavskej galérie Satelit od 2. februára do 5. marca.

Expozície Dialógy SK – Malé a väčšie témy slovenského dizajnu i Hľadanie krásy/Searching for Beauty pripravilo Slovenské centrum dizajnu (SCD) ako súčasť kultúrneho programu na žiadosť našich ministerstiev kultúry i zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Zámer vytvoriť súčasné projekty prezentujúce Slovensko ako mladú dynamickú krajinu s mnohými talentovanými ľuďmi splnil misiu a výstavy boli úspešné. Mali sme na ne kladné odborné aj iné návštevnícke ohlasy. Dialógy SK videli v Berlíne, Madride, Londýne, Viedni a Varšave. Výstava Hľadanie krásy bola v bruselskom Parlamentáriu, návštevníckom centre Európskeho parlamentu a na festivale animácie Klik v Amsterdame," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľka SCD Mária Rišková.

Dizajn ako špecifické a ľuďom každodenne blízke médium v podobe výstavy Dialógy SK prezentuje tvorbu 26 prevažne mladých dizajnérov. Kurátorky Katarína Hubová a Adriena Pekárová vybrali širokú škálu produktov a objektov, ktoré svojským spôsobom priťahujú pozornosť, rozprávajú príbehy, slúžia i tešia. Sú to naklonené poháre s oblými stonkami Patrika Illa, séria atypických váz s hladkým aj sochársky drsným povrchom a maliarskou úpravou od dvojice Markéta Nováková a Mira Podmanická, nízke okrúhle drevené svietniky Tibora Uhrína, obuv Lukáša Belianskeho, hudobný strunový nástroj Čudo Tomáša Brichtu či plstené stojančeky na servítky Ondreja Eliáša. Ďalšie dizajnérske nápady sú v šperkoch, taškách, odevných častiach, svietidlách, stoličkách či darčekových predmetoch.

Náročná inštalácia projektu Hľadanie krásy/Searching for Beauty v Bruseli bola príkladom zvládnutého kultúrneho projektu prezentovaného v medzinárodnom kontexte. Podobná prezentácia v Európskom parlamente je úspechom našej kultúry, pretože výstava v Parlamentariu nie je automaticky pri príležitosti predsedníctva danej krajiny a koná sa v prísnom výbere. Po prezentácii v Bruseli (8.7.–18.9.) ju videli aj na festivale animácie Klik v holandskom Amsterdame (26.10.–30.12.).

"Do projektu Hľadanie krásy/Searching for Beauty som si prizvala autorky Ové Pictures - Michaelu Čopíkovú a Veroniku Obertovú aj rozsiahly tím spolupracovníkov z oblasti animácie. Tí vytvorili interaktívne inštalácie sústredené okolo hlavného motívu hľadania krásy v nových kontextoch. Využívajú historické optické hračky ako zoetrope, flip book, diorámu a pretvárajú ich do súčasnej interaktívnej podoby," prezradila kurátorka projektu Mária Rišková.

Expozíciu ďalší dvaja dizajnéri Matúš Lelovský a Peter Liška zostavili do interaktívneho systému, ktorý láka malých i dospelých návštevníkov k hravému skúšaniu objektov hľadania krásy. Môžu si osadením na podstavec "prelistovať" 21 animovaných kníh, v dioráme pozrieť veľkú krásu zmenšenín rôznych krajín či roztočením kolies sledovať obrázkové filmy.

Výstavu videlo okolo 44.000 návštevníkov, z toho 23.865 v Bruseli. Boli to zástupcovia politickej sféry i návštevníci Parlamentária z celého sveta. Webovú stránku projektu počas šiestich mesiacov videlo 11.015 užívateľov, ktorí stránku navštívili 16.505 krát a pozreli si 55.642 podstránok.