Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zakladateľ pop-artu Andy Warhol bol synom rusínskych exulantov

V roku 1928 sa narodil americký maliar, filmový tvorca, autor a dôležitá osobnosť v hnutí pop art Andy Warhol. Umelec bol rusínskeho pôvodu. Warhol sa narodil ako Andrew Warhola v Pittsburghu v Pensylvánii, USA, prisťahovalcom rusínskej národnosti z dediny Miková v Rakúsko-Uhorsku (dnes severovýchodné Slovensko). Foto: TASR/AP

Americký maliar, filmový režisér, fotograf a priekopník pop-artu excentrický Andy Warhol bol synom rusínskych exulantov, ktorí pochádzali z východného Slovenska z obce Miková pri Medzilaborciach.

Bratislava 29. marca (TASR) - Americký maliar, filmový režisér, fotograf a priekopník pop-artu excentrický Andy Warhol bol synom rusínskych exulantov, ktorí pochádzali z východného Slovenska z obce Miková pri Medzilaborciach.

Andrew Warhola sa narodil 6. augusta 1928 v americkom Pittsburghu slovenským rodičom Andrejovi a Júlii Warholovcom. Meno Andrew Warhola si v roku 1949 zmenil na Andy Warhol. V rodnom meste vyštudoval Carnegieho technický inštitút a v roku 1949 sa presťahoval do New Yorku. Svoju kariéru začal Warhol ako reklamný grafik a preslávil sa využívaním širokých možností umeleckej reprografie. Koncom 40. rokov 20. storočia napríklad zdokonalil techniku Blotted line, ktorá umožňuje osobitným tlačiarenským postupom dávať na papier retušované kontúry fotografie so všetkými neostrosťami a odrazmi svetla.

Na sklonku 50. a začiatkom 60. rokov minulého storočia prerástol jeho vzťah k výtvarnému umeniu do experimentovania s novými technikami, vďaka čomu sa preslávil ako génius pop-artu. Medzi jeho najznámejšie a najcennejšie diela patria súbory malieb Coca-cola, Telefón, portréty Marylin Monroe, Elvisa Presleyho, Elizabeth Taylorovej či Mickey Mousea a mnoho iných. Okrem obrazov sa venoval aj fotografii, filmu a hudbe.

V roku 1968 spáchala duševne chorá herečka a feministka na Warhola atentát. Hoci prežil, zranenia boli príčinou chronických zdravotných problémov, ktorými začal trpieť.

Smrť ho dostihla až o desať rokov neskôr. Zomrel 22. februára 1987 v New Yorku počas rekonvalescencie po operácii žlčníka. Dožil sa 58 rokov.

Na základe jeho testamentu vznikla newyorská nadácia The Andy Warhol Foundation for Visual Arts. Má značnú zásluhu aj na vzniku Múzea moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach v roku 1991.

O tvorbu zakladateľa pop-artu Andyho Warhola sa zaujíma stále viac ľudí na Slovensku, ako aj v okolitých krajinách. Potvrdzujú to údaje o návštevnosti Múzea moderného umenia A. Warhola či výstav jeho diel v zahraničí. Deväť unikátnych obrazov kráľa pop-artu Andyho Warhola, vytvorených s pomocou diamantového prachu, ponúkla Bratislavčanom aj návštevníkom hlavného mesta v októbri 2012 Diamantová výstava. Jej organizátor, spoločnosť Diamonds International Corporation, zapožičala tieto diela umelca od americko-slovenskej Saga gallery, člena Andy Warhol Society, ktorá je dlhoročným obchodníkom s moderným pop-artovým umením.