Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: Štefan Višňovský šije mužské ľudové kabátiky už niekoľko rokov

Na snímke Štefan Višňovský pri šití. Foto: TASR/Michaela Zdražilová

Láska k folklóru ho priviedla aj k tvorbe jednej z častí mužského ľudového odevu. Ide o kabátik, tzv. kikľu. Prvú ušil ešte v 80. rokoch.

Zámutov 23. júla (TASR) - Štefan Višňovský zo Zámutova pôsobí v miestnej folklórnej skupine Zamutovčan viac ako 40 rokov. Láska k folklóru ho priviedla aj k tvorbe jednej z častí mužského ľudového odevu. Ide o kabátik, tzv. kikľu. Prvú ušil ešte v 80. rokoch.

Vyučený zámočník začal žiť folklórom ešte v mladosti. K ušitiu prvého kabátika ho primäl fakt, že v skupine mali k dispozícii iba jeden. "Bolo sa nám treba ukazovať, chceli sme sa prezentovať, a tak trochu aj pofrajeriť," priblížil s úsmevom pre TASR Višňovský. Motivoval sa pôvodným kusom, ktorý ešte aj v súčasnosti má a odhaduje, že je viac ako 100 rokov starý.

Tvrdí, že je to náročná práca, ale preňho znamená relax. "My, folkloristi, robíme všetko s láskou," zdôraznil. Na starom šijacom stroji mu trvala výroba prvého kabátika približne polroka. "Prišiel som potom aj na určité finty, takže to bolo jednoduchšie," doplnil s tým, že prácu mu uľahčil aj elektrický stroj, i keď veľa detailov musí šiť ručne.

Na výrobu používa staré ručne tkané plátno. "Momentálne používam ešte naše domáce, čo mama natkali. Ale už máme toho viacej, čo mi ľudia nanosili," spomenul s tým, že ho zháňajú i sami. Ľudia to totiž podľa jeho slov vyhadzujú. "Zachraňujeme, čo sa dá. Koľkokrát v poslednej chvíli, že už je to na kope zhádzané," skonštatoval.

Višňovský je doteraz činný vo folklórnej skupine Zamutovčan, ktorá pôsobí na scéne viac ako 50 rokov. Kedysi hlavne tancoval, teraz je v speváckej zložke. "Postúpil som do 'béčka'," zasmial sa. Niekoľko rokov bol aj vedúcim skupiny. "Folklór je naše dedičstvo, to sme my a žijeme ho celá rodina," doplnil. Jeho manželka Anna sa dodnes, intenzívne už viac ako 15 rokov, venuje šitiu ľudových krojov. Ďalší členovia rodiny sú aktívni folkloristi.