Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Vychádza román Z jej krvi domácej autorky Zany Saluber

PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Bratislava 22. mája (TASR) – Román Z jej krvi, skutočný príbeh najznámejšej slovenskej veštkyne a liečiteľky Zany Salubel, prichádza v týchto dňoch na pulty slovenských knižných obchodov. TASR informovala PR manažérka vydavateľstva Ikar Mária Lešková.

Román Z jej krvi je skutočný príbeh zachytávajúci rodovú líniu, z ktorej pochádza najznámejšia slovenská veštkyňa a liečiteľka Zana. Ako sama priznáva, knihu sa rozhodla napísať aj preto, že mala nevyrovnané veci s minulosťou.

"A tiež preto, aby ľudia pochopili, že klasické bosorovanie, teda veštenie, ľudové liečiteľstvo, démoni, zaklínadlá, duchovia mŕtvych... napriek modernej dobe toto všetko existuje a málokto s nimi vie pracovať tak, aby bola zachovaná rovnováha. Vlastne sa nič po celé stáročia v tomto smere nezmenilo," uviedla Zana.   Kniha sa začína príbehom jej praprastarej matky Olívie, ktorú v jej období považovali za bosorku, liečiteľku a vedmu. Žila na hrane vtedajšej spoločnosti, s ľuďmi, a predsa bez nich, avšak šťastná so svojím manželom a synmi. Olívia zanechala prapravnučke obradný prsteň a podrobné zápisky s rodovými zaklínadlami a popismi, ukryté vo zvláštnej truhličke. Zane sa tieto rodinné poklady dostali do rúk po viac ako storočí a spolu so zdedeným darom jasnovidectva určili jej ďalšiu cestu životom. Zaninu životnú púť, nepochopenie rodiny, priúčanie sa i porozumenie inému svetu, jej pomáhala prekonávať hrozenkovská bosorka Agáta, ktorá sa stala jej spriaznenou dušou a priateľkou. Avšak aj v tých chvíľach Olívia držala ochrannú ruku nad svojou prapravnučkou a spoločne s vedmou Agátou jej pomáhala akceptovať skutočnosť, že je iná. Pretože aj Zana má krv bosoriek.

"Dlho som váhala, či knihu vôbec písať, jej zrod trval takmer tri roky, kým bola dokončená. Mnohé spomienky boli veľmi ťaživé a bolo ťažké dať ich na papier, otvoriť pre iných ľudí. A možno som ju písala aj preto, aby ľudia selektovali ku komu idú, pretože zlá voľba liečiteľa, veštca ich môže zničiť. Mnohé totiž nie je o peniazoch," dodala autorka.

Zana Saluber sa narodila a väčšinu života prežila v rodnom Trenčíne. Po tragických udalostiach, ktoré sprevádzali jej mladosť, sa rozhodla vrátiť ku koreňom a natrvalo sa usadiť v Leviciach. Tu žije dodnes so svojimi deťmi a s bratom, ktorému tiež v tele koluje "iná" krv. Ako vedma, numerologička a liečiteľka sa venuje ľuďom, ich problémom, zdraviu aj láskam. Román Z jej krvi je Zanin beletristický debut.