Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zbierkový fond SNM predstavia na sociálnej sieti

Na snímke budova Slovenského národného múzea v Bratislave. Foto: TASR - Jakub Kotian

Výsledky digitalizácie slovenského kultúrneho dedičstva sprístupňuje portál kultúry Slovakiana, ako súčasť siete európskych kultúrnych portálov na čele s celoeurópskym kultúrnym portálom Europeana.

Bratislava 29. januára (TASR) - Slovenské národné múzeum (SNM) v spolupráci s portálom kultúry Slovakiana postupne predstaví na sociálnej sieti vybrané zdigitalizované zbierkové predmety kultúrneho dedičstva jednotlivých špecializovaných múzeí SNM. Digitalizačné záznamy, prezentované na Facebooku SNM raz týždenne, doplnia popisy a komentáre kurátorov príslušných múzeí, v správe ktorých sa zbierkové predmety a zbierky nachádzajú.

Predstavenie svojho digitalizovaného zbierkového fondu začína SNM hudobnými rukopismi, dokumentujúcimi v rokoch 1799 až 1822 prenikanie diela Wolfganga Amadea Mozarta na územie dnešného Slovenska. "Ide o tri sakrálne a jednu svetskú kompozíciu (omša, mariánske antifóny a symfónia) v zbierke hudobnín SNM-Hudobného múzea, ktoré pochádzajú z rímskokatolíckeho kostola v Ľubici,“ informovala vedúca centra múzejnej komunikácie Zuzana Vášáryová. "Titulný list a posesorské údaje (údaje o vlastníkovi) prezrádzajú mená hudobníkov tamojšieho regiónu a vedúcich kostolných chórov Jozefa Ignáca Friedmanského a Karola Heningera," doplnila.

SNM v roku 2015 ukončilo projekt Digitálne múzeum, prostredníctvom ktorého sa spolu s ďalšími pamäťovými a fondovými inštitúciami zapojilo do jednotnej platformy uchovávania, dlhodobej archivácie a sprístupňovania informačného potenciálu zbierok hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva. V procese digitalizácie zbierkového fondu SNM naďalej pokračuje.

Výsledky digitalizácie slovenského kultúrneho dedičstva sprístupňuje portál kultúry Slovakiana, ako súčasť siete európskych kultúrnych portálov na čele s celoeurópskym kultúrnym portálom Europeana. Slovakiana prináša viac ako milión kultúrnych objektov v digitálnej podobe cez elektronické služby a funkcionalitu využiteľnú laickou aj odbornou verejnosťou. Obsah na portáli je priebežne aktualizovaný s ďalším postupom digitalizácie kultúrneho dedičstva.