Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Žbirka chystá koncert Abbey Road Night, pozýva Angličanov aj Backwards

Legenda slovenskej populárnej hudby Meky Žbirka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Pri zostave koncertu Žbirka pracoval aj s ďalšou myšlienkou, ako navodiť tú správnu atmosféru Abbey Road, Liverpoolu a čias skupiny Beatles.

Bratislava 30. mája (TASR) – Rádio Viva Abbey Road Night je názov špeciálneho koncertu, ktorý pripravuje Miro Žbirka.

V utorok 18. júna na javisku bratislavského Štúdia L+S v rámci neho predstaví anglických hostí. Jedným z nich bude spevák, gitarista a skladateľ Ged Maloney, ktorého bude sprevádzať skupina So Fine. Vyrastal pri Liverpoole, ako mladík už hral v legendárnom liverpoolskom Cavern clube, kde začínali Beatles.

"Celé to súvisí s nahrávaním v londýnskom štúdiu Abbey Road v lete minulého roku, kde sme nahrávali pesničky Love Shines a In The Sun. Tam som sa s tými ľuďmi aj trocha skamarátil, ako to už pri nahrávaniach býva. Najmä s producentom Robom Cassom, ktorý ma už párkrát navštívil. On prišiel s ideou, že by s umelcami, ktorých produkuje, alebo im pomáha, prišli do Prahy a urobili koncert. Hard Rock Cafe však pozná ako každý Angličan. Tak, aby sme urobili spoločný koncert. Nato som odpovedal jasne – urobíme," uviedol slovenský Paul McCartney pre TASR.

Zároveň dodal: "Ja keď niečo urobím v Prahe, tak začnem hneď rozmýšľať, že by sme to mali urobiť v podobnej forme aj v Bratislave. Takže k tomu ma vyprovokovali tí Angličania urobiť v Bratislave Abbey Road Night. Na producentovi bola voľba, kto príde. Ja som do Bratislavy stiahol jedného chlapíka, ktorý sa mi navyše páčil v tom, že hrával v Cavern Clube v Liverpoole."

Pri zostave koncertu Žbirka pracoval aj s ďalšou myšlienkou, ako navodiť tú správnu atmosféru Abbey Road, Liverpoolu a čias skupiny Beatles.

Skupina The Backwards, ktorá hrá hity kapely The Beatles, odohrala 9.mája 2012 koncert na Lomnickom štíte a vytvorila tak nový slovenský rekord najvyššie odohraného koncertu skladieb Beatles.
Foto: TASR/Michal Svítok


"Uvedomil som si, že my tu na Slovensku Beatles máme, máme Beatles z východného Slovenska. Je neuveriteľná vec, že sa chlapci zo skupiny Backwards naučili interpretovať skladby Beatles tak hodnoverne. Videl som ich minule na jednom koncerte v Prahe a to je jedna z mála možností vidieť, ako zhruba vyzeral koncert Beatles. Chlapci to majú detailne naštudované, dokonca s hovoreným slovom, s dialógmi. Takže ani tomu som neodolal a vymyslel som to, čo ani v Prahe nebude, že nastúpi na úvod kapela Backwards. Ešte k tomu v Štúdiu L+S to budete vnímať zblízka a chlapci urobia to vystúpenie tak, že sa budú medzi sebou aj rozprávať ako John a Paul. Odznejú tam teda aj dialógy, ktoré na koncertoch Beatles skutočne odzneli," objasnil zámer čerstvý držiteľ ocenenia OTO 2012. "Sľubujem si od toho, že divák, keď to uvidí, bude vlastne vidieť koncert Beatles. Potom príde hosť Ged Maloney z Liverpoolu, ten vráti koncert do podoby Abbey Road a na mne s kapelou už ostane dotiahnuť koncert do konca. Odohráme náš vlastný repertoár, ale nebudem sa brániť ani nejakej bítlsovke."

Miro Žbirka (1952) oslávil vlani 21. októbra životné jubileum. Navyše to bol pre neho veľmi úspešný rok s naplneným snom vo forme nahrávania v londýnskom štúdiu na Abbey Road, kde nahrávala platne skupina Beatles. Skladby Love Shines a In The Sun na singli Made In Abbey Road sú súčasťou Complete Boxu Miro Žbirka, vydaného v októbri 2012, ktorý ponúka 13 Žbirkových štúdiových albumov, bonusové CD a spomínaný singel. Abbey Road Night uvedie Žbirka pred Bratislavou na dvoch koncertoch v Prahe (12. 6., Hard Rock Cafe) a Brne (13. 6., Semilasso).