Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Spevácky zbor pripravil koncerty k výročiu úmrtia A. Moyzesa

plagát ku koncertu Foto: Technik Akademik

Zbor Technik-Akademik s dirigentom Pavlom Procházkom bude účinkovať spolu s Orchestrom Slovenského národného divadla v Bratislave - Musici del Teatro a viacerými sólistami.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Miešaný spevácky zbor Technik Akademik pripravil tri koncerty z diel Alexandra Moyzesa a Pavla Procházku. Budú venované 30. výročiu úmrtia hudobného skladateľa Alexandra Moyzesa a obetiam I. svetovej vojny.

Prvý z koncertov sa uskutoční už v nedeľu 23. novembra o 19.30 h v kostole Nanebovzatia Panny Márie v Topoľčanoch. Druhý bude v sobotu 29. novembra v Moyzesovej sieni Slovenskej filharmónie v Bratislave a tretí v nedeľu 30. novembra v Mariánskom seminári v Trnave.

Zbor Technik-Akademik s dirigentom Pavlom Procházkom bude účinkovať spolu s Orchestrom Slovenského národného divadla v Bratislave - Musici del Teatro a viacerými sólistami. Na koncertoch uvedú výber z tvorby skladateľa Alexandra Moyzesa a Stabat Mater Pavla Procházku.

Vstupenky budú k dispozícii hodinu pred koncertom v mieste jeho konania.

Alexander Moyzes, slovenský hudobný skladateľ a pedagóg, sa narodil 4. septembra 1906 v Kláštore pod Znievom a zomrel 20. novembra 1984 v Bratislave. Bol synom nestora slovenských skladateľov Mikuláša Moyzesa. A. Moyzes je autorom veľkého počtu skladieb pre symfonický orchester a mnohých ďalších hudobných diel. Pôsobil ako profesor kompozície na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave a neskôr bol aj jej rektorom. Zastával tiež viaceré iné funkcie v oblasti hudobného života na Slovensku.

Miešaný spevácky zbor Technik Akademik v Trnave pôsobí na Slovensku už niekoľko desaťročí. Má v repertoári sakrálnu hudbu, diela súčasných skladateľov, ale i mnohé úpravy ľudových piesní. V predvianočnom období pripravuje ďalšie zaujímavé koncerty.