Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Kultúra

Zdeněk Troška sa v novej rozprávke opäť púšťa do čertovskej témy

Zdeněk Troška Foto: TASR/Pavel Neubauer

Čertoviny, ako sa volá režisérova najnovši snímka, vznikli na motívy pošumavských bájok.

Bratislava 29. mája (TASR) - Český režisér Zdeněk Troška sa vrátil k svojmu obľúbenému žánru rozprávky, 23. mája začal nakrúcať Čertoviny. Hlavných úloh pekelníkov, ktorí sa vydajú do ľudského sveta, sa zhostili Jakub Prachař a Dominick Benedikt Hájek. "Priznám sa, že po odvysielaní nových a povedzme viac ako svojráznych vianočných rozprávok na ČT1 sa na mňa obrátilo veľa ľudí, aby som natočil zase nejakú naozajstnú rozprávku, milú a poetickú. A tak sme dali hlavy dokopy a voľne, na motívy pošumavských bájok, napísali scenár k rozprávke Čertoviny," ozrejmil režisér rozhodnutie vrátiť sa k svojmu obľúbenému žánru.

Hlavnými hrdinami sú dvaja nešikovní čerti Popelák a Uhelák, ktorí sú vládcom pekiel poslaní za trest do sveta, aby do mesiaca priviedli do pekla každý jednu hriešnu dušu. Ich úloha sa im však od začiatku nedarí. Skôr, než aby ľudí zvádzali k hriechom, tak im neúmyselne pomáhajú. V prestrojení za koniarov sa dostanú na statok a zdá sa, že konečne budú mať úspech. Vypočítavý sedliak totiž chce dcéru Haničku vydať za nafúkaného statkárka Kopyta. Hanička však miluje čeľadníka Jána, a aby všetko dobre dopadlo, je potrebné vziať na pomoc pekelné sily.

Troška sa k čertom vracia už po niekoľkýkrát, čo dokazujú predchádzajúce rozprávkové tituly Z pekla šťastie, Čertova nevesta, Princezná z mlyna... A čo známeho režiséra na čertoch stále láka? "Ako dieťa som sa čertov bál, v každom tmavom kúte v pivnici som ich vždy videl celý húf. A určite boli v noci i pod posteľou a za skriňou a číhali, až vytrčím spod periny nohu, aby ma do nej uhryzli," smeje sa Troška. "Kedy nastal zlom, že som si ich obľúbil, neviem. Azda vtedy, keď som sa neskôr zadíval do zrkadla a videl naozajstného živého čerta. Od tej doby som s nimi kamarát."

Pekelné osadenstvo v novej českej rozprávke doplnia Karel Dobrý v úlohe Lucifera. Hadičku hrá Sára Sandevo, jej milého Jána mladý herec Richard Müller, sedliaka Oldřich Navrátil, statkára Kopyta Jaromír Nosek. V ďalších úlohách diváci uvidia Andreu Hoffmannovú, Davida Gránského, Janu Bernáškovú, Radka Holuba.

Natáčanie bude prebiehať do konca júna. Za pekelnú lokáciu si filmári vybrali Peklo Čertovina pri Hlinsku, ďalej budú nakrúcať v skanzenoch Třebíz a Přerov, v stredovekej dedinke v Drslaviciach a v malebných dedinkách v južných Čechách

Čertoviny vznikajú v produkcii spoločnosti Fénix Film, snímku uvedie do kín CinemArt SK 11. januára 2018. TASR informovala PR manažérka distribučnej spoločnosti Jana Wallnerová.