Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Žilinské bábkové divadlo uvedie hru Z rozprávky do rozprávky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podľa režiséra Petra Palika je v hre určenej pre deti staršie ako šesť rokov veľa odkazov, na ktorých sa zabavia aj dospelí.


Žilina 7. februára (TASR) – Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) pripravilo pri príležitosti 75 rokov Jozefa Mokoša, ktorý patrí k najvýznamnejším osobnostiam slovenského bábkarského umenia, premiéru jeho hry Z rozprávky do rozprávky. Uvedie ju v piatok 10. februára o 18. hodine. Na tlačovej konferencii o tom dnes informovala dramaturgička BDŽ Petra Štorcelová.

Pripomenula, že Mokoš formoval v 80. rokoch minulého storočia BDŽ z pozície dramaturga. "Rozhodli sme sa inscenovať jeho hru Jasietka, ktorú napísal na motívy rovnomennej knižky Márie Ďuríčkovej. Upravili sme to spolu s Jozefom Mokošom a vybrali sme sviežejší názov Z rozprávky do rozprávky," povedala Štorcelová.

"Rozprávkový príbeh hovorí o tom, že jedného dňa sa ocitne mladá slečna Žofka v krajine rozprávok a stretne sympatického mladého zázračného chlapca menom Pipapendi. Stáva sa jej sprievodcom po rozprávkovej krajine. S ním putuje z rozprávky do rozprávky a zažívajú rôzne napínavé, smiešne a veselé dobrodružstvá. A na konci týchto dobrodružstiev ju čaká veľké prekvapenie," doplnila dramaturgička BDŽ.

Podľa režiséra Petra Palika je v hre určenej pre deti staršie ako šesť rokov veľa odkazov, na ktorých sa zabavia aj dospelí. "Je tam veľmi silný autorský vklad pána Mokoša. Keďže má jubileum a text sa nám zdal veľmi zaujímavý, rozhodli sme sa ho inscenovať. Je to hlavne o hľadaní pozitívnej energie a celé to rámcuje spomienka starého otca. Hlavná myšlienka je Nie je dôležité, čo si pamätá hlava, ale čo si pamätá srdce," podotkol Palik.

Inscenáciu podporil Fond na podporu umenia.