Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Kultúra

Židovské komunitné múzeum sprístupnilo novú výstavou

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Architekt Szalatnai-Slatinský (1891 - 1961) navrhoval verejné budovy, obytné domy, vily, obchodné priestory, domy pre lekárov a sanatóriá.

Bratislava 30. júna (TASR) - Židovské komunitné múzeum (ŽKM) v bratislavskej synagóge sprístupnilo v piatok výstavu zameranú na život a dielo významného bratislavského architekta Artura Szalatnaia-Slatinského. Dopĺňa stálu expozíciu a je súčasťou osláv storočnice synagógy, potrvá do 6. októbra.

Architekt Szalatnai-Slatinský (1891 - 1961) navrhoval verejné budovy, obytné domy, vily, obchodné priestory, domy pre lekárov a sanatóriá. "Zaoberal sa záhradnou architektúrou, interiérovým dizajnom a reštaurovaním pamiatok, navrhoval pamätníky a náhrobky. Bol urbanistom a autorom dvoch monografií a početných článkov v architektonických časopisoch na Slovensku aj v zahraničí," približuje ŽKM.

Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí synagóga na Heydukovej ulici. Bola postavená v rokoch 1923 - 1924 s prvkami tradicionalistickej architektúry, kubistického štýlu a moderných technológií, pri rešpektovaní židovských religióznych požiadaviek. "Budova synagógy je tak hlavným exponátom výstavy Architekt Artur Szalatnai-Slatinský a Bratislava," dodáva múzeum k prezentácii architekta, ktorý navrhol mnohé významné budovy v Bratislave a na Slovensku. "Bratislavská synagóga je jednou z jeho významných stavieb, ktorá slávi storočnicu svojho postavenia. Symbolicky, miesto konania výstavy venovanej architektovi Szalatnaiovi-Slatinskému je v jeho stavbe, ktorá sa stáva hlavným výstavným exponátom," uvádza riaditeľ ŽKM Maroš Borský, ktorý je kurátorom výstavy spolu s archeológom a múzejníkom Štefanom Holčíkom.

Szalatnai-Slatinský sa v Bratislave usadil v roku 1919 po ukončení štúdií v Budapešti a prežil tam celý život. Výstavný projekt prezentuje tvorbu architekta v synagóge, ktorá je jeho majstrovským dielom a patrí k jeho najzachovalejším stavbám. "Mnohé z nich boli zbúrané, prestavané alebo sú dnes v žalostnom stave. Synagóga bola postavená ako filiálna synagóga ortodoxnej židovskej obce," približuje múzeum. S výstavbou synagógy sa začalo v máji 1923, v septembri ju už používali. Stavbu kompletne dokončili v marci 1924. Slávnostná inaugurácia sa uskutočnila 5. apríla 1924.

Druhá časť výstavy je zameraná na ďalšie stavby Szalatnaia-Slatinského v rámci hlavného mesta. Sprístupňuje dobové architektonické časopisy, monografie architekta, originálne návrhy, kresby, architektonické fotografie aj dva portréty Szalatnaia-Slatinského od Ivana Sorsa z pozostalosti architekta.