Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zlatá oliva televízneho festivalu Bar 2012 patrí Nickyho rodine

Režisér filmu Nickyho rodina - Matej Mináč. Foto: TASR/Michal Svítok

Film režiséra Mateja Mináča uspel v kategórii dokumentárnych snímok.

Bratislava/Bar 26. októbra (TASR) - Dnes večer sa na čiernohorskej riviére v prístavnom mete Bar skončil 17. ročník Medzinárodného televízneho festivalu Bar 2012. Päťčlenná medzinárodná porota vybrala z 220 prihlásených filmov viac než 70 reprezentujúcich vyše 30 spoločností zo všetkých kontinentov. Ceny udelila v piatich kategóriách. Najlepším dokumentárnym filmom sa stala úspešná snímka Nickyho rodina režiséra Mateja Mináča. "Po diváckej cene z MFF vo Phoenixe, ktorú získala v tomto týždni, je to už 29 ocenenie z medzinárodného podujatia, no súčasne prvá cena získaná na televíznom festivale," TASR informovala Iveta Pospíšilová z Trigon Production.

Ako ďalej uviedla, film, ktorý vznikol v koprodukcii RTVS a ČT, vyvolal u účastníkov festivalu veľký ohlas. Oceňovali filmárčinu, prácu s archívmi a divácku príťažlivosť danú šírením pozitívneho posolstva. "To je práve to, čo dnešný divák na obrazovke hľadá," odpovedala ruská porotkyňa Svetlana Čirkova na otázku, prečo porota z 37 dokumentárnych filmov ocenila práve Nickyho rodinu, hoci v hre o najvyššiu cenu bol aj americký film.

"Veľmi si vážime toto ocenenie, ktoré prichádza z medzinárodného televízneho prostredia. Svedčí o tom, že ľudskosť a slušnosť sú v rôznych krajinách sveta stále najvyššími hodnotami. My, tvorcovia, sme však iba pokornými služobníkmi Wintonovho odkazu," reagoval na správu o získaní Zlatej olivy producent Patrik Pašš. Podrobné informácie nájdu záujemcovia na www.tvfestbar.com.