Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zlatého leoparda z MFF v Locarne si odnáša čínsky dokument

Čínsky filmový režisér Bing Wang pózuje s cenou Pardo d´Oro za najlepší festivalový film "Mrs.Fang" počas 70. ročníka Medzinárodného filmového festivalu (MFF) 12. augusta 2017 vo švajčiarskom Locarne. Foto: TASR/AP

Tohtoročný filmový festival v Locarne, ktorý sa začal 2. augusta, vyvrcholí dnes večer slávnostným odovzdaním jednotlivých cien.


Locarno 12. augusta (TASR) - Hlavnú cenu tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu (MFF) vo švajčiarskom Locarne získal dokumentárny film Mrs. Fang (Pani Fangová) čínskeho režiséra Wang Pinga. O prekvapujúcom rozhodnutí festivalovej poroty pod vedením francúzskeho filmára Oliviera Assayasa informovala dnes agentúra DPA.

Uvedený dokument, ktorý porota vybrala ako najlepšiu spomedzi 18 snímok súťažiacich o hlavnú trofej festivalu - Zlatého leoparda, zachytáva posledné dni života starenky trpiacej Alzheimerovou chorobou. Na jeho financovaní sa podieľali nemeckí, francúzski a čínski producenti.

Na záver jubilejného 70. ročníka MFF v Locarne boli tiež ocenení ako najlepší herci Francúzka Isabelle Huppertová, ktorá stvárnila učiteľku vo francúzsko-belgickej dráme Madame Hyde, a jej dánsky kolega Elliott Crosset Hove, ktorý zaujal úlohou v dánsko-islandskej snímke Vinterbrodre.

Titul najlepší režisér získal tentoraz francúzsky filmový tvorca Frédéric-Jacques Ossang, a to za surreálny thriller 9 doigts.

Tohtoročný filmový festival v Locarne, ktorý sa začal 2. augusta, vyvrcholí dnes večer slávnostným odovzdaním jednotlivých cien. V rámci celého podujatia premietli viac ako 300 celovečerných, krátkometrážnych a dokumentárnych filmov vo viacerých súťažných i mimosúťažných sekciách.