Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

Zlatého slávika získali Richard Müller a Tina

Foto: TASR

Speváčka Tina po šiestich rokoch zosadila zo speváckeho trónu Zuzanu Smatanovú a získala Zlatého slávika.

Bratislava 26. februára (TASR) – Slovensko má novú zlatú slávicu, je ňou prvýkrát Tina, ktorá po šiestich rokoch zosadila z najvyššieho stupňa Zuzanu Smatanovú. U mužov a spevákov sú Richard Müller a skupina DESmod staronovými víťazmi v hlavných kategóriách populárnej ankety Slávik 2011.

Skupiny si prvé na pódiu bratislavskej Incheba Expo Arény preberali sošky Slávikov. Pre zlatého si prišla skupina DESmod, ktorá obhájila minuloročné prvenstvo a túto kategóriu vyhrala už šiestykrát po sebe. Strieborná je kapela IMT Smile, bronzová je skupina Elán, pričom Táslerovci a Rážovci si vymenili minuloročné pozície. Kuly a spol. si odniesli aj Absolútneho slávika.

V kategórii spevákov si zlatého slávika odnáša Richard Müller, strieborným je Peter Cmorik a bronzovým Miro Žbirka. V rovnakom poradí sa táto trojica umiestnila aj minulý rok. V kategórii speváčky získala svojho premiérového zlatého slávika Tina, minulý rok druhá, striebornou je Zuzana Smatanová, bronzovú sošku si odnáša Katarína Knechtová, ktorá si oproti minulému roku polepšila o dve miesta.

Skokanom roka 2011 je Lukáš Adamec, víťaz druhého ročníka speváckej súťaže Česká a Slovenská Superstar, objavom roka je raper Majk Spirit, známy z formácie H16, ocenenie Web roka patrí webovej stránke zlatej slávice www.zuzanasmatanova.sk. Cenu Rádioslávik Rádia Expres si odnáša skupina IMT Smile, cenu videoklip roka získal Majk Spirit so skladbou Hip-Hop, hitom roka sa stala skladba Nebo, peklo, raj dvojice Tomi Popovič a Dara Rolins.



Počas dvojhodinového galavečera sa na scéne pod režijnou taktovkou Jeffa Minaříka vystriedala skoro stovka účinkujúcich, medzi nimi Zuzana Smatanová, Katka Knechtová, Zdenka Predná, Mário Kuly Kollár a skupina DESmod, Majk Spirit, Tomi Popovič, česká skupina Nightwork či tanečné formácie The Pastels a Ladylicious.

Anketu Slávik organizuje Produkčný dom Forza v spolupráci s agentúrou Oklamčák Production a TV Joj. Hlasovanie v štrnástom ročníku tejto ankety o najobľúbenejších interpretov slovenskej populárnej hudby prebiehalo od 19. decembra do 31. januára tohto roku. V doterajšej histórii je aj po dnešku najúspešnejšou skupina Elán, ktorá získala osem zlatých Slávikov po sebe v rokoch 1998 až 2005, Zuzana Smatanová a skupina DESmod majú na svojom konte šesť sošiek, Jana Kirschner a Peter Cmorik po štyroch zlatých slávikoch, Miro Žbirka a Richard Müller po troch, Misha, Pavol Habera aj Jožo Ráž po dvoch, Barbara Haščáková a Tina po jednej soške.