Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Kultúra

Zlatú kameru si na festivale Art Film v Košiciach prevezme C. Puiu

Na archívnej snímke nadpis Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest v exteriéri pred Kunsthalle počas slávnostného otvorenia festivalu v Košiciach. Foto: TASR

Cristi Puiu (1967) je považovaný za otca rumunskej filmovej novej vlny charakterizovanej svojím formálne strohým spoločensko-kritickým štýlom.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Jubilejný 30. ročník Medzinárodného filmového festivalu (MFF) Art Film oznámil prvého laureáta jedného z honorárnych ocenení. Je ním rumunský režisér a scenárista Cristi Puiu. Hosťom festivalu bude v jeho úvode a na úvodnom ceremoniáli si ako vôbec prvý rumunský filmový tvorca v histórii podujatia prevezme Zlatú kameru. Súčasťou jeho programu v Košiciach bude uvedenie vlastných filmov aj masterclass pre fanúšikov jeho tvorby. TASR o tom informovala PR manažérka Andrea Čurná.

Cristi Puiu (1967) je považovaný za otca rumunskej filmovej novej vlny charakterizovanej svojím formálne strohým spoločensko-kritickým štýlom. Už počas štúdií v Ženeve nakrúcal krátke filmy. Debutoval v roku 2001 filmom Tovar alebo peniaze, ktorý mal premiéru na festivale v Cannes. Jeho druhý a medzinárodne najznámejší film Smrť pána Lazaresca (2005) z autentického prostredia nemocnice v Bukurešti získal ocenenia na festivaloch v Cannes, Chicagu, Kodani, Reykjavíku, Tallinne, nórskom Haugesunde i na MFF Bratislava.

Jeho ďalšie štyri celovečerné filmy uviedli v súťažných sekciách viaceré festivaly vrátane Cannes či Berlína. "Pre film Aurora (2010) napísal nielen scenár, ale aj si v ňom zahral hlavnú rolu. Filmy Sieranevada (2016) a Malmkrog (2020) boli uvedené v nesúťažných sekciách Art Filmu v Košiciach. Sieranevada získala hlavnú cenu Zlatého Huga na festivale v Chicagu. Malmkrog bol aj otváracím filmom festivalu v Berlíne," približuje festival tvorbu umelca, ktorého zatiaľ ostatným prírastkom do jeho filmografie je komediálna dráma MMXX (2023), uvedená na festivaloch v San Sebastiane, Solúne, Varšave či Terste.

"Cristi Puiu je jedným z najoceňovanejších filmových režisérov. Pamätám si, keď som prvýkrát videl jeho film Smrť pána Lazaresca," spomína umelecký riaditeľ festivalu Martin Palúch. Režisérovu tvorbu ocenil najmä pre využívanie observačných dokumentárnych postupov v hranom filme. "Kamera je zväčša ručná, pohyblivá, neobmedzená a oslobodená. Cez pozorovanie hĺbkovo vstupuje do vnútorného sveta postáv a zaznamenáva realitu ich životov. Dlhé zábery v subtílnych detailoch odhaľujú každodenné dianie zachytené v absolútnom trvaní a priestorovom ukotvení. Výsledkom je znepokojivo realistické vyznenie príbehov, ktoré odkazujú na spoločensko-politické dianie v Rumunsku."

MFF Art Film 2024 sa uskutoční v Košiciach od 21. do 28. júna.