Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Židovskú komunitu Bratislavy pripomenie fotografická výstava

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Výstava na Mestských hradbách v hlavnom meste SR. potrvá do 30. septembra.

Bratislava 29. augusta (TASR) - Taká bola židovská Bratislava je názov fotografickej výstavy, ktorú otvoria v utorok 30. augusta o 17. hodine na Mestských hradbách v hlavnom meste SR.

"Bude to v autentickom prostredí, ktoré bolo formované a ovplyvňované aj židovskou komunitou. V prostredí, ktoré bolo svedkom jej života, ale aj miestom jej čiastočného zániku. Je to spomínanie na časť židovskej komunity, ktorá do 40. rokov 20. storočia patrila ku koloritu mesta Bratislava," zdôvodňuje Veronika Václavová z oddelenia marketingu a obchodu Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Podľa nej Podhradie je pre mnohých súčasných Bratislavčanov abstraktný pojem. V starých Prešpurákoch vyvoláva spomienky na uličky pod majestátnymi ruinami hradu, na rušnú Židovskú, Zámockú a Koziu ulicu, Petöfiho schody, ktoré viedli k Žigmundovej bráne, ale aj na Vydricu či Zuckermandel. Na malé tmavé obchodíky, kde bolo možné nájsť tovar od ihly takmer po slona, dielničky remeselníkov, na šantenie detí. Tam pulzoval život zvláštnej zmesi ľudí, ktorí tu mali domov. Bola to časť mesta, kde žila veľká časť bratislavskej židovskej komunity.

Jej osud výrazne poznačili roky nútenej izolácie, nepriaznivých materiálnych podmienok i hrôzy holokaustu. Každý kameň dlažby a dom bol svedkom života židovskej komunity, ktorá tu viac ako tri storočia prežívala svoje všedné, sviatočné i tragické časy.

Táto časť Bratislavy nezodpovedala kritériám socialistického mesta. Postupný proces jej likvidácie sa začal v povojnových 50. rokoch a jej zánik bol zavŕšený výstavbou Mosta SNP v 60. rokoch minulého storočia.

Fotografie a historické pohľadnice sú často jediným obrazovým zdrojom dôkazu zmien, objektívnym svedectvom. Spomínať možno aj vďaka zberateľskej vášni Juraja Horvátha, Júliusa Cmoreja, Ladislava Kálmána a ďalších, ktorí popri svojej záľube o dávne pohľadnice a fotografie sú znalcami ich histórie. Tie majú silnú výpovednú hodnotu o vývoji mesta.

Výstava vznikla v spolupráci BKIS, občianskeho združenia Bratislavské rožky, židovskej humanitárnej organizácie B'nai B'rith Tolerancia a Múzea židovskej kultúry Slovenského národného múzea. Potrvá do 30. septembra.