Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel akademický maliar Ivan Schurmann

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Úspešný tvorca a zanietený propagátor známkovej grafiky na Slovensku, aj v bývalom Československu, žil na Záhorí - v mestečku Plavecký Štvrtok vyše tridsať rokov.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Popredný slovenský výtvarník - akademický maliar PhDr. Ivan Schurmann zomrel v nedeľu 18. septembra vo veku 81 rokov. TASR o jeho úmrtí informovala rodina zosnulého. Posledná rozlúčka s Ivanom Schurmannom bude v piatok 23. septembra o 15.30 h v bratislavskom krematóriu.

Úspešný tvorca a zanietený propagátor známkovej grafiky na Slovensku, aj v bývalom Československu, žil na Záhorí - v mestečku Plavecký Štvrtok, kde ako rodený Bratislavčan, ale aj ako "VIP Záhoria" prežil vyše tridsať rokov.

Narodil sa 28. júna 1935 v Bratislave. Tu vyrástol a prežil aj takmer polstoročie svojho života. Z umeleckých odborov výtvarného umenia majstrovsky ovládal takmer všetko a realizoval predovšetkým maľbu, kresbu, grafiku - voľnú a úžitkovú, ilustráciu a monumentálnu tvorbu. V roku 1955 absolvoval Školu umeleckého priemyslu (známu ŠUPku) v Bratislave a v rokoch 1956-1962 aj bratislavskú Vysokú školu výtvarných umení (VŠVU), kde absolvoval oddelenie voľnej grafiky a ilustrácie u známeho profesora Vincenta Hložníka, ako jeden z jeho prvých absolventov. Okrem vlastnej výtvarnej tvorby sa angažoval aj spoločensky. V osemdesiatych rokoch 20. storočia pracoval vo funkcii predsedu Zväzu slovenských výtvarných umelcov a niekoľko rokov pracoval aj v kultúrnej komisii Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Dlhé roky bol aj členom vtedy ešte česko-slovenskej komisie známkovej tvorby na federálnom ministerstve spojov (spolu s Jozefom Balážom a Albínom Brunovským). Paralelne s výtvarnými aktivitami v nich plodne zúročil aj svoje organizačné schopnosti. Od roku 1981 bol nositeľom titulu zaslúžilý umelec.

Ako výtvarník a komisár precestoval kus sveta. Samostatne vystavoval v Prahe (Česko), Berlíne (Nemecko), Varšave (Poľsko), Moskve (Rusko), Sofii (Bulharsko), Budapešti (Maďarsko), Viedni (Rakúsko), Bukurešti (Rumunsko), Ženeve (Švajčiarsko), ale i v ďalekej Havane (Kuba) a Mexiku. Kolektívnymi výstavami prešli jeho diela tiež v Bulharsku, Francúzsku, Iraku, bývalej Juhoslávii, Kube, Nemecku, Maďarsku, Mexiku, Poľsku, Rusku a Švajčiarsku.

Aj jeho zásluhou poštové známky Slovenskej republiky patria medzi medzinárodne uznávané, čoho dôkazom sú už dve najvyššie ocenenia slovenských známok v prestížnej medzinárodnej súťaži o najkrajšiu známku sveta Grand Prix de I'Exposition WIPA v rakúskej Viedni udelené slovenským známkam - v rokoch 2000 a 2003.

Začiatky jeho ilustračnej tvorby sa datujú od roku 1961, keď ilustroval Grigorija Baklanova: Piaď zeme, neskôr to bol Rudo Moric: Sen o chlebe (1969), Pavol Koyš: Na čo je človeku dom (1974), Vladimír Mináč: Na rozhraní (1981), postupne vyše osemdesiat titulov. Zaujala ho tak próza ako aj poézia. Venoval sa tiež časopiseckej i novinovej ilustrácii.

Akademický maliar Ivan Schurmann bol úspešným dlhoročným majstrom svojho remesla.