Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel akademický sochár Arpád Račko

Arpád Račko Foto: TASR

Dnes v ranných hodinách podľahol zákernej chorobe vo veku 84 rokov v Košiciach významný umelec výtvarného a kultúrneho života na Slovensku, akademický sochár Arpád Račko.

Košice/Bratislava 2. januára (TASR) - Dnes v ranných hodinách podľahol zákernej chorobe vo veku 84 rokov v Košiciach významný umelec výtvarného a kultúrneho života na Slovensku, akademický sochár Arpád Račko. TASR o jeho úmrtí informovala rodina zosnulého.

Posledná rozlúčka A. Račkom sa uskutoční v kruhu najbližšej rodiny v Košiciach. Kondolenčná kniha bude umiestnená vo Východoslovenskej galérii na Hlavnej ulici v Košiciach od 3. januára do 10. januára.

TASR prináša jeho profil.

Arpád Račko sa narodil 17. júla 1930 v Szolnoku v Maďarsku. Po maturite v Košiciach absolvoval v rokoch 1951-1956 štúdium na Akadémii výtvarných umení (AVU) v Prahe v ateliéri prof. Jana Laudu. Jeho učiteľmi boli aj Július Bukovinský, Ľudovít Feld, Ján Mathé. Po skončení štúdií zostal ďalší rok pôsobiť na AVU a následne sa vrátil na Slovensko do Košíc. V rokoch 1960-1967 bol členom tvorivej skupiny Život. Bol tiež členom a vedúcim predstaviteľom viacerých umeleckých združení a spoločností. V roku 1980 mu udelili titul Zaslúžilý umelec a v roku 1988 titul Národný umelec.

V jeho tvorbe dominovalo sochárstvo, ale venoval sa aj maľbe a to najmä portrétu. Vytvoril desiatky sôch, súsoší, plastických diel, portrétov a reliéfov. K najznámejším a jedným z jeho prvých prác je socha Maratónca z roku 1959. V roku 2002 dokončil bronzovú plastiku Košický erb, inštalovanú pri príležitosti 500. výročia udelenia erbovej listiny mestu Košice. Plastika Dospievajúcej je z roku 1963, pamätník v Krompachoch z roku 1981.

Slovenský prezident Ivan Gašparovič v septembri 2012 predniesol príhovor v Rade OSN pre ľudské práva v Ženeve. Po príhovore odovzdal dar OSN za Slovenskú republiku. Bolo ním súsošie s názvom Hudba a poézia od autora Arpáda Račka.