Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel dramaturg a scenárista Miloš Ruppeldt

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Ruppeldt napísal viacero pôvodných rozhlasových hier, venoval sa adaptáciám televíznych a rozhlasových hier a prekladom z angličtiny.

Bratislava 7. februára (TASR) - Vo veku nedožitých 63 rokov zomrel v sobotu (6.2.) dramaturg a scenárista Miloš Ruppeldt. TASR o tom informovala manželka Vlasta Ruppeldtová, ktorá je dramaturgičkou v RTVS.

Miloš Ruppeldt sa narodil 14. februára 1953 v Bratislave slovensko-anglickým rodičom. Po skončení štúdia na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) sa stal dramaturgom vtedajšej Hlavnej redakcie literárno-dramatického vysielania Slovenskej televízie.

Ako dramaturg a scenárista sa podieľal na príprave "bratislavských televíznych pondelkov". Okrem slovenskej tvorby prinášal na obrazovku aj diela zo zahraničnej, najmä anglickej a americkej dramatiky. Medzi jeho najbližších spolupracovníkov patrili režiséri Miloš Pietor, Peter Mikulík a Ján Zeman.

Ruppeldt napísal viacero pôvodných rozhlasových hier, venoval sa adaptáciám televíznych a rozhlasových hier a prekladom z angličtiny. Okrem Zvieracej farmy od Georgea Orwella preložil Žobrácku operu od Johna Gaya či Najdúcha od Thomasa Middletona a Williama Rowleyho.

V roku 1990 odišiel do diplomacie, stal sa kultúrnym atašé na československom a od roku 1993 na slovenskom zastupiteľstve v Londýne. Po vyše piatich rokoch sa vrátil na Slovensko a pracoval ako dramaturg v televízii Markíza a v divadle Nová scéna. Je spoluautorom scenára rozprávky Kráľ Drozdia brada s Miloslavom Lutherom a Tiborom Vichtom.