Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Vo veku 90 rokov zomrel francúzsky skladateľ a dirigent Pierre Boulez

Na archívnej snímke z 20. decembra 2011 diriguje Pierre Boulez Parížsky orchester v múzeu Louvre v Paríži. Foto: TASR/AP

Bol hlavným dirigentom Symfonického orchestra BBC i Newyorského filharmonického orchestra.

Paríž 6. januára (TASR) - Renomovaný francúzsky skladateľ a dirigent Pierre Boulez, laureát ceny Grammy za celoživotné dielo, v utorok večer zomrel. Mal 90 rokov. Oznámila to dnes Parížska filharmónia.

Zomrel doma v nemeckom Baden-Badene, kde žil so svojou rodinou, informovala tlačová agentúra DPA. Jeho rodina jeho úmrtie potvrdila.

Narodil sa 26. marca 1925 a bol jedným z najdôležitejších predstaviteľov hudobnej avantgardy a súčasnej klasickej hudby. Bol nielen skladateľ, ale tiež vynikajúci dirigent. Jeho interpretácia diela Richarda Wagnera Prsteň Nibelungov v roku 1976 na festivale v Bayreuthu vyvolala medzinárodnú senzáciu, napísala DPA.

Bol svetoznámy skladateľ, plodný autor a pianista a bol tiež známy ako šéf Parížskej filharmónie, napísala BBC. Bol zakladateľom a bývalým riaditeľom parížskeho Inštitútu pre výskum a koordináciu akustickej hudby (IRCAM) a bol tiež známy svojou spoluprácou s čelnými experimentálnymi skladateľmi ako je Karlheinz Stockahusen a Olivier Messiaen.

Počas svojej kariéry bol hosťujúcim dirigentom významných európskych orchestrov a festivalov. Bol hlavným dirigentom Symfonického orchestra BBC i Newyorského filharmonického orchestra.

Od roku 1991 sa venoval najmä vlastnej hudobnej tvorbe a dirigovaniu.



Berlínska Štátna opera si vlani v marci pripomenula Boulezove 90. narodeniny uvedením výberu z jeho diel na svojom výročnom veľkonočnom festivale. Program festivalu zahŕňal Boulezove diela pre sláčikové nástroje, klavír, flautu a elektronické nástroje, ako aj spevácke diela.

Denník Guardian citoval britského hudobného skladateľa Georga Benjamina, ktorý okrem iného povedal: "Silou svojej osobnosti, šírkou svojej reputácie a svojím značným osobným šarmom, Boulez dosiahol, že sa veci stali... Nová koncertná sála v Paríži, Parížska filharmónia, mu vďačí za svoju existenciu rovnako ako zvyšok Cité de la Musique, jeho vlastná skupine Ensemble Intercontemporain i IRCAM, inštitút pre výskum hudby pri Centre Pompidou."