Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel oscarový herec George Kennedy, známy z filmu Frajer Luke

Na archívnej snímke z 10. apríla 1968 v Santa Monice pózuje s Oscarom za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe vo filme Frajer Luke. Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu 28. februára 2016 americký herec George Kennedy, držiteľ Oscara za vedľajšiu úlohu väzneného šéfa gangu vo filme Frajer Luke. Foto: TASR/AP

Kennedy sa narodil v New Yorku v roku 1925. Hrať začal už ako dvojročný a ako sedemročný vystupoval v detskom rozhlasovom vysielaní.

Los Angeles 1. marca (TASR) - Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu americký herec George Kennedy, ktorý dostal Oscara za vedľajšiu postavu uväzneného šéfa gangu v kultovom filme Frajer Luke (1967), kde bol protihráčom Paula Newmana. Jeho úmrtie oznámil dnes jeho vnuk Cory Schenkel, ktorý uviedol, že Kennedy zomrel v Boise v Idahu.

Kennedy v roku 2002 absolvoval operáciu, pri ktorej mu lekári urobili trojnásobný bypass. Ten istý rok sa s - medzičasom zosnulou - manželkou presťahoval do Idaha, aby boli bližšie k dcére a jej rodine, hoci naďalej príležitostne hral.

Po úspechu filmu Frajer Luke sa Kennedy stal jedným z najuznávanejších hollywoodskych hercov vedľajších postáv. Stvárnil viac ako 200 filmových a televíznych postáv: hral v akčných filmoch, sérii paródií Bláznivá strela, v televíznom seriáli Dallas či vo filme Bandolero (1968).



Jednu z najvýraznejších vedľajších postáv mal v Oscarovom katastrofickom hite Letisko (1970). Kennedy v ňom hral Joea Patroniho, ktorý s "večnou cigarou" v ústach pomôže dostať lietadlo uviaznuté na zasneženej letiskovej dráhe z cesty. Film mal niekoľko ďalších dielov, Kennedy bol vo všetkých z nich a vyslúžil si za to nomináciu na cenu Zlatý glóbus.



Hercom chcel byť od detstva. Jeho prvým filmom bola v roku 1963 snímka Šaráda, v ktorej sa Kennedy, Cary Grant, James Coburn a Walter Matthau pokúšajú získať 250.000 dolárov, ktoré sa domnievajú, že po sebe zanechal mŕtvy manžel Audrey Hepburnovej. Kennedy o filme povedal, že patril k jeho najobľúbenejším.

Na archívnej snímke z 10. apríla 1968 v Santa Monice pózuje s Oscarom za najlepšieho herca vo vedľajšej úlohe vo filme Frajer Luke. Vo veku 91 rokov zomrel v nedeľu 28. februára 2016 americký herec George Kennedy, držiteľ Oscara za vedľajšiu úlohu väzneného šéfa gangu vo filme Frajer Luke.
Foto: TASR/AP
Po úspechu Letiska sa George Kennedy pravidelne objavoval v akčných snímkach vrátane Zemetrasenia (1974) a Smrti na Níle (1978). V 80. rokoch hral aj v seriáli televízie CBS The Blue Knight, kde mal postavu policajta v Los Angeles.

V 80. a 90. rokoch mal viacero komediálnych postáv vo filmoch; najznámejšie boli filmy zo série Bláznivá strela.

Z jeho ostatných filmov možno spomenúť napríklad snímku režiséra Wima Wendersa Nechoď klopať na dvere (2005) a Kliatbu múmie (2007). Posledný film, v ktorom sa objavil, bol remake snímky The Gambler (2014), kde hral aj Mark Wahlberg.

Kennedy sa narodil v New Yorku v roku 1925. Hrať začal už ako dvojročný a ako sedemročný vystupoval v detskom rozhlasovom vysielaní. Ako 17-ročný vstúpil do armády a slúžil v druhej svetovej vojne. V armáde strávil 16 rokov a odišiel z nej v hodnosti kapitána.

Realizoval sa aj ako spisovateľ - vydal zopár detektívnych príbehov. Jeho vnuk si spomína, ako bol v Londýne na dedovej autogramiáde. "Sedel som za ním v ten deň celé hodiny a sledoval stovky fanúšikov, ktorí čakali na stretnutie s mojím starým otcom," citovala Schenkela agentúra AP.

Neskôr bol obhajcom adoptovaných detí. On sám adoptoval štyri deti - vrátane vlastnej vnučky Taylor. Jej matka, ktorú Kennedy tiež adoptoval, bola závislá od drog a alkoholička.

"Nenechajte sa odradiť tým, že máte hoci aj 70 rokov. Ani tým, že ste osamelý rodič a chcete adoptovať dieťa," povedal v rozhovore s televíziou Fox v roku 2002. "To dieťa, ktoré je teraz niekde, kde je zima a vlhko, potrebuje, aby mu niekto povedal: 'Ľúbim ťa, dieťatko, dobrú noc.'"