Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel herec Peter Bzdúch

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V poslednom období účinkoval napríklad v inscenáciách Človek pre všetky časy, Krajčírky, Veľké šťastie či O myšiach a ľuďoch.

Bratislava 11. decembra (TASR) - Dnes zomrel herec Peter Bzdúch. O úmrtí niekdajšieho dlhoročného člena Činohry Slovenského národného divadla (SND) informovala tlačová tajomníčka Izabela Pažitková.

Umelec sa narodil 28. marca 1955 v Bratislave. Vysokú školu múzických umení absolvoval v roku 1978 a nasledujúcich deväť divadelných sezón pôsobil na scéne DSNP v Martine. Od roku 1986 do roku 2007 bol členom Činohry SND, kde vytvoril vyše štyri desiatky postáv. "Kritici i diváci oceňovali jeho moderné herectvo, v ktorom vedel prepojiť smiešne a vážne, bola mu blízka fraškovitosť aj hĺbavosť a psychologické vykreslenie postavy," uviedla Pažitková.

Úspešne stvárnil napríklad postavy ako Malvolio (Čokoľvek chcete, 1978), Kubo (Kubo, 1979), Antonio Salieri (Amadeus, 1982), Chlestakov (Revízor, 1984), Matti (Pán Puntila a jeho sluha Matti, 1985), Puk (Sen noci svätojánskej, 1985) a ďalšie. V poslednom období účinkoval napríklad v inscenáciách Človek pre všetky časy, Krajčírky, Veľké šťastie či O myšiach a ľuďoch.

Peter Bzdúch herecky aj ako režisér spolupracoval s amatérskymi súbormi a ochotníckym divadlom, s ktorými získal mnoho ocenení. Režíroval celý rad úspešných hier v divadlách v Bratislave, Martine a Nitre. Účinkoval aj vo filmoch, televíznych inscenáciách, dabingu, rozhlase, venoval sa multimediálnym projektom. Je držiteľom viacerých prestížnych ocenení. Pôsobil aj ako pedagóg na VŠMU.

O termíne poslednej rozlúčky s hercom Petrom Bzdúchom bude divadlo informovať v najbližších dňoch.