Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 30. marec 2024Meniny má Vieroslava
< sekcia Kultúra

Spoluautor hitov Levandulová a Štěstí je krásná věc Petr Hapka zomrel

Petr Hapka s ocenením Zlatá kamera Foto: TASR

Petra Hapku, ktorý bol dlho označovaný za "leva salónov" a z piatich vzťahov mal sedem detí, sužovala od minulého roka Alzheimerova choroba. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval.

Praha 25. novembra (TASR) - Český hudobný skladateľ, dirigent a príležitostný spevák Petr Hapka zomrel dnes po ťažkej chorobe vo veku 70 rokov.

Túto informáciu potvrdil pre internetový server Lidovky.cz dlhoročný Hapkov priateľ a spolupracovník, textár Michal Horáček, ktorý sa ju dozvedel telefonicky od Hapkovej dcéry Petrušky.

Dvojica Hapka-Horáček mala za sebou v tomto roku 30 rokov spolupráce, ktorá priniesla viacero kultových nahrávok. "Zažil som s Petrom Hapkom jedinečné chvíle, ktoré mi nikto iný nemohol sprostredkovať," konštatoval Horáček a dodal, že v živote stretol mnoho schopných a múdrych ľudí, ale stretol iba jedného človeka, ktorý bol podľa jeho slov géniom. A to bol Petr Hapka.

Syn operetnej speváčky mal medzi príbuznými aj slávneho Ferenca Lehára. Na klavíri hral od troch rokov, aby vďaka vrodenému talentu už v štyroch zložil prvé pesničky. V tínedžerskom veku potom prišiel na výhody ovládania hudobných nástrojov v dievčenskom prostredí.

Skladateľ, ktorý už v 60. rokoch zaujal pôvodnými šansónmi pre Hanu Hegerovú (Obraz Doriana Graye), napísal hudbu k viac ako 80 celovečerným a dokumentárnym filmom, ako aj televíznym seriálom, napríklad Tisícročná včela, Páni kluci, Den pro mou lásku, Panna a netvor, Deváté srdce, či Kráva. Osobne si najviac vážil spoluprácu s režisérmi Jurajom Herzom a Jurajom Jakubiskom.

S Hapkom spolupracovali aj viacerí slovenskí interpreti, vrátane Richarda Müllera a Jany Kirschner.

V 80. rokoch sa však vďaka spolupráci Hapku s Horáčkom zrodili albumy ako Potměšilý host s nahrávkami Hany Hegerovej alebo V penziónu Svět, na ktorých si zaspieval aj samotný skladateľ. S časovým odstupom nasledovali ich ďalšie spoločné projekty Citová investice (1996), Mohlo by tu být i líp (2001), Strážce plamene (2006) alebo Kudykam (2009).

Medzi ich megahity patrili napríklad Levandulová, Štěstí je krásna věc, S cizí ženou v cizím pokoji a mnohé ďalšie.



Petra Hapku, ktorý bol dlho označovaný za "leva salónov" a z piatich vzťahov mal sedem detí, sužovala od minulého roka Alzheimerova choroba. Jeho zdravotný stav sa neustále zhoršoval. O skladateľa sa doma starali jeho blízki.