Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Zomrel jazzman - hráč na trúbku Marcus Belgrave, mal 78 rokov

Marcus Belgrave. Foto: TASR/AP

Belgrave bol zakladajúcim členom Lincoln Center Jazz Orchestra.


Detroit 25. mája (TASR) - Hráč na trúbku Marcus Belgrave, označovaný za patriarchu detroitskej jazzovej scény, zomrel v nedeľu miestneho času na následky zlyhania srdca vo veku 78 rokov. Informovala o tom agentúra AP a noviny Detroit Free Press.

Renomovaného hudobníka, ktorý počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s takými osobnosťami ako Ray Charles, Aretha Franklinová, Dizzy Gillespie, Joe Cocker, ale aj množstvom interpretov detroitskej nahrávacej spoločnosti Tamla Motown, zastihla smrť v opatrovateľskom zariadení v meste Ann Arbor v štáte Michigan.

Fakt, že sa rodák z Chesteru v americkom štáte Pensylvánia, ktorého profesionálna kariéra sa rozbiehala už od veku 12 rokov, nedokázal odpútať od Detroitu, zrejme zapríčinila, že neurobil ešte významnejšiu kariéru. Viacerí zo slávnych jazzových hudobníkov, napríklad i Charles Mingus, sa verejne posťažovali, že ho márne nahovárali na prestup do svojho telesa pôsobiaceho v New Yorku, prípadne iných mestách.

Belgrave bol zakladajúcim členom Lincoln Center Jazz Orchestra. Pôsobil aj ako pedagóg, napríklad na Michiganskej štátnej univerzite, Kalifornskej univerzite i Stanfordskej univerzite, ale prirodzene aj v Detroite, navyše organizoval workshopy.