Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel Keith Emerson, klávesista skupiny Emerson, Lake & Palmer

Keith Emerson Foto: TASR/AP

Polícia v kalifornskom meste Santa Monica pre BBC potvrdila, že Emerson zomrel v dôsledku strelného zranenia hlavy. Prípad sa vyšetruje ako samovražda.

Londýn/Los Angeles 12. marca (TASR) - Vo veku 71 rokov zomrel v Kalifornii klávesista a hudobný skladateľ Keith Emerson, spoluzakladateľ anglickej rockovej skupiny Emerson, Lake & Palmer. Informovala o tom dnes televízia BBC.

"S poľutovaním oznamujeme, že Keith Emerson zomrel minulú noc vo svojom dome v Santa Monice v Los Angeles," uvádza sa v oznámení, ktoré sa v piatok objavilo na oficiálnej facebookovej stránke skupiny Emerson, Lake & Palmer (ELP).

Keith Emerson (1944 - 2016)We regret to announce that Keith Emerson died last night at his home in Santa Monica, Los...

Zveřejnil(a) Emerson, Lake & Palmer dne 11. březen 2016


Kapela súčasne požiadala verejnosť a médiá, aby rešpektovali súkromie smútiacej rodiny. Príčinu úmrtia skupina neuviedla.

Polícia v kalifornskom meste Santa Monica pre BBC potvrdila, že Emerson zomrel v dôsledku strelného zranenia hlavy. Prípad sa vyšetruje ako samovražda.

Keith Emerson sa narodil v roku 1944 na severe Anglicka, ale už v tínedžerskom veku sa presťahoval do Londýna. Od detstva hral na klavír a vo svojej tvorbe bol výrazne ovplyvnený vážnou hudbou. Bol všeobecne považovaný za jedného z najlepších klávesistov éry progresívneho rocku.



Svojho času veľmi populárna formácia Emerson, Lake & Palmer bola aktívna v 70. a potom opäť v 90. rokoch 20. storočia. V roku 2010 toto rockové trio ešte spoločne odohralo koncert na festivale v Londýne.