Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Vo veku 83 rokov zomrel avantgardný jazzový klavirista Paul Bley

Paul Bley Foto: TASR/AP

Ako sólový interpret alebo v spolupráci s inými hudobníkmi vydal Bley približne 100 albumov.

Stuart 6. januára (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel kanadský avantgardný jazzový klavirista Paul Bley. Umelec skonal prirodzenou smrťou v nedeľu vo svojom dome na Floride, kde dlhodobo žil, oznámila agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie jeho hudobného vydavateľstva ECM Records.

Bley sa narodil 10. novembra 1932 v Montreale a hudbu začal študovať už ako päťročný. Keď mal 13 rokov, založil svoju prvú skupinu. Ešte ako tínedžer nahradil Oscara Petersona v montrealskom hudobnom klube Alberta Lounge a bol jedným zo zakladateľov festivalu Montreal Jazz Workshop.



V 50. rokoch študoval na prestížnej Juilliard School v New Yorku, v nasledujúcom desaťročí sa stal priekopníkom využívania elektrického klavíra a syntetizátorov. Počas kariéry koncertoval a nahrával s Charliem Parkerom, Sonnym Rollinsom, Johnom Scofieldom, Jacom Pastoriusom a mnohými ďalšími.

Ako sólový interpret alebo v spolupráci s inými hudobníkmi vydal Bley približne 100 albumov. V roku 1999 publikoval autobiografickú knihu s názvom Stopping Time: Paul Bley and the Transformation of Jazz. V roku 2008 mu udelili Rad Kanady za zásluhy, najvyššie civilné vyznamenanie krajiny.