Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Zomrel literárny vedec Vladimír Petrík

Na archívnej snímke Literárny historik a kritik PhDr. Vladimír Petrík, CSc. Foto: TASR - Vladimír Hák

Rodák z Liptovského Trnovca, narodený 1. marca 1929, zasvätil svoj život skúmaniu slovenskej literatúry 20. storočia.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Vo veku 88 rokov zomrel v nedeľu 19. novembra v Bratislave literárny vedec Vladimír Petrík. TASR o tom informovala Veronika Kubičková z Ústavu slovenskej literatúry SAV, v ktorom zosnulý vedec dlhé roky pracoval.

Kubičková taktiež oznámila, že posledná rozlúčka s Vladimírom Petríkom sa bude konať v piatok 24. novembra o 15.30 hod. v bratislavskom krematóriu.

Rodák z Liptovského Trnovca, narodený 1. marca 1929, zasvätil svoj život skúmaniu slovenskej literatúry 20. storočia. "Venoval sa najmä tvorbe medzivojnových autorov, sledoval však aj dianie v súčasnej slovenskej literatúre," priblížila Kubičková. Pripomenula, že Petrík vydal viacero samostatných knižných diel, bol takisto spoluautorom niekoľkých kompilačných titulov ako napríklad Dejiny slovenskej literatúry 4, Slovenský literárny almanach a či Biele miesta v slovenskej literatúre a Slovenská exilová literatúra po roku 1945.

"Minútou ticha si Vladimíra Petríka pripomenuli aj účastníci 1. Medzinárodného sympózia literárnovednej slovakistiky, ktoré sa v pondelok ráno začalo v Bratislave," informovala Kubičková.