Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Zomrel najuznávanejší znalec života a diela Elvisa Presleyho

Na archívnej snímke Elvis Presley. Foto: TASR/AP Photo

Joe Esposito sa stal Presleyho asistentom v kariérnych záležitostiach, pričom jeho pracovná náplň bola veľmi bohatá: od plánovania denného programu až po kontrolu dodržiavania harmonogramu turné.

Los Angeles 30. novembra (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel pred niekoľkými dňami Joe Esposito, osobný priateľ a blízky spolupracovník Elvisa Presleyho. S odvolaním sa na Espositovu dcéru Cindy Bahrovú o tom dnes informovala agentúra AP.

Bahrová spresnila, že Esposito zomrel 23. novembra v Calabasase v americkom štáte Kalifornia.

Esposito sa s Presleym zoznámil v roku 1959, keď slúžili v americkej armáde v západonemeckom Friedbergu. Keď sa vrátili do civilu, Esposito sa stal Presleyho asistentom v kariérnych záležitostiach, pričom jeho pracovná náplň bola veľmi bohatá: od plánovania denného programu až po kontrolu dodržiavania harmonogramu spevákových turné.

Esposito bol v roku 1967 tiež jedným z družbov na Presleyho svadbe s Priscillou Wagnerovou a bol jedným z mužov, ktorí na Presleyho pohrebe v roku 1977 niesli rakvu s jeho telom.

Po Presleyho smrti Esposito pracoval ako produkčný koncertných turné iných hviezd, napríklad skupiny Bee Gees či speváka Michaela Jacksona.

Joe Esposito bol konzultantom pri mnohých projektoch, ktoré sa týkali Presleyho života a diela a bol považovaný za jeden z najuznávanejších zdrojov informácií o Elvisovi. Jeho súkromný filmový archív s Presleyho zábermi bol využitý vo viacerých filmových projektoch, napríklad v snímke televízie CBS nazvanej Elvis By the Presleys.