Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Vo veku 103 rokov zomrel popredný abstraktný maliar Karl Otto Götz

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Jeho tvorba ovplyvnila viacerých popredných svetových umelcov vrátane Gerharda Richtera, Sigmara Polkeho či Gottharda Graubnera.

Berlín 21. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Nemecký maliar Karl Otto Götz, ktorého zložité abstraktné diela prispeli k obnoveniu výtvarného prostredia krajiny po druhej svetovej vojne a páde Tretej ríše, zomrel vo veku 103 rokov.

Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na jeho nadáciu.

Maliar, známy tiež pod menom K.O. Götz, skonal v sobotu vo svojom dome a pochovaný bude na mori. "Bola to dôstojná smrť," vyhlásila pre denník Rheinische Post jeho 79-ročná manželka Rissa, ktorá je tiež výtvarníčka.

Götz sa narodil v meste Aachen vo februári 1914, ešte pred vypuknutím prvej svetovej vojny. Francúzsky básnik a kritik Édouard Jaguer popísal Götzove diela ako "rozvírenú miestnosť". Jeho tvorba ovplyvnila viacerých popredných svetových umelcov vrátane Gerharda Richtera, Sigmara Polkeho či Gottharda Graubnera.




Po tom, ako v Nemecku prevzali moc nacisti, Götzovo umelecké pôsobenie sa dostalo do problémov. Vzhľadom na celoštátne odsúdenie abstraktného a surrealistického umenia totiž dostal zákaz maľovať aj vystavovať.

Po vojne sa stal jedným z najdôležitejších členov nemeckého hnutia, ktoré býva označované ako tašizmus. Jeho protagonisti, medzi ktorých patrili Gerhard Hoehme, Bernard Schultze či Fred Thieler, využívali farebné škvrny.

Zatiaľ čo Götzove skoršie maľby predstavovali čierno-biele kompozície, jeho neskoršie diela sa vyznačovali špirálami a farebnými pruhmi, najmä žltými, modrými alebo červenými.