Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel rakúsky dirigent Nikolaus Harnoncourt

Nikolaus Harnoncourt Foto: TASR/Keystone via AP

Svetoznámy dirigent skonal v sobotu po ťažkej chorobe vo veku 86 rokov.

Viedeň 6. marca (TASR) - Svetoznámy rakúsky dirigent Nikolaus Harnoncourt skonal v sobotu po ťažkej chorobe vo veku 86 rokov. Smutnú informáciu priniesla dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na pozostalých i viedenský Musikverein, ktorého čestným členom bol zosnulý.

Umelec oznámil iba vlani v decembri pre širokú verejnosť prekvapujúce rozhodnutie, že sa sťahuje do ústrania. Intendant Musikvereinu vo Viedni Thomas Angyan dnes pre APA priznal, že by nikdy nebol predpokladal, že od tohto oznámenia do Harnoncourtovho úmrtia prejde iba tak málo času. To je však nezvratné a naším záväzkom je postarať sa o jeho hudobné dedičstvo, dodal.

Rodák z Berlína šľachtického pôvodu študoval v povojnovom období hru na violoncello, aby v roku 1949 stál pri zrode Viedenského gambového kvarteta a následne sa venoval skúmaniu hry a zvuku starých nástrojov. Od roku 1952 bol po 17 rokov hráčom na violoncello v radoch Viedenských symfonikov.

Už v jeseni 1953 založil Concentus Musicus Wien, súbor, s ktorým sa začala nová epocha hudobnej interpretácie starej hudby a ktorý prišiel teraz o svoju vedúci osobnosť.

Za dirigentským pultom sa Nikolaus Harnoncourt začal objavovať čoraz častejšie a s veľkým úspechom od roku 1972.

Spolupracoval so slávnymi telesami ako Concertgebouw Orchester z Amsterdamu, Viedenskí filharmonici a Berlínski filharmonici, nechýbal na prestížnych festivaloch ako Salzburské slávnosti či za dirigentským pultom významných scén vrátane Viedenskej štátnej opery. Dvakrát - v rokoch 2001 a 2003 - sa mu dostalo pocty dirigovať Novoročný koncert Viedenských filharmonikov.

Štvornásobný otec bol laureátom významných ocenení a vyznamenaní vrátane švédskej Hudobnej ceny Polar, japonskej Ceny Kjóto, Ceny Roberta Schumanna, Hudobnej ceny Ernsta von Siemensa, Grammy, Ceny za celoživotné dielo magazínu Gramophone, ale aj početných čestných doktorátov.