Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Kultúra

Zomrel ruský herec Oleg Tabakov

Ruský režisér, divadelný a filmový herec Oleg Tabakov, archívna snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Tabakov patril k svetovo najznámejším a najuznávanejším ruským divadelníkom. Posledné mesiace svojho života strávil v nemocnici, kde ho hospitalizovali v novembri 2017.

Moskva 12. marca (TASR) - Vo veku 82 rokov zomrel v pondelok ruský herec, režisér, divadelný manažér a pedagóg Oleg Tabakov. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na oznámenie Tabakovovho divadla.

Tabakov patril k svetovo najznámejším a najuznávanejším ruským divadelníkom. Posledné mesiace svojho života strávil v nemocnici, kde ho hospitalizovali v novembri 2017. V januári sa objavila informácia, že jeho zdravotný stav sa zlepšuje. Vzápätí boli zverejnené správy, že Tabakov je väčšinu času v umelej kóme.

Tabakov patril medzi zakladateľov legendárneho moskovského divadla Sovremennik. Od roku 1983 hral aj na známej scéne Moskovského umeleckého akademického divadla (MCHAT). Založil aj divadlo Tabakerka a od roku 2000 pôsobil ako riaditeľ a umelecký šéf Moskovského umeleckého divadla Antona Pavloviča Čechova. Ako pedagóg i herec pôsobil aj v zahraničí.

Počas svojej kariéry účinkoval vo filme i televízii. Hral vo filme Nedokončená skladba pre mechanické piano nakrútenom režisérom Nikitom Michalkovom. Spolupracoval s ním aj na filmoch Oči čierne, Oblomov, či Moskva slzám neverí, ktorý svojho času získal americkú prestížnu cenu Oscar pre najlepší zahraničný film. Jednu z prvých filmových rolí mu ponúkol Sergej Bondarčuk vo filmovej epopeji Vojna a mier podľa rovnomenného románu Leva Tolstého.