Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Zomrel spevák skupiny Hot Chocolate Errol Brown

Spevák skupiny Hot Chocolate, Errol Brown, archívne foto Foto: TASR/AP

Spevák zomrel doma na Bahamách.

Londýn 6. mája (TASR) - Errol Brown, spevák a skladateľ britskej skupiny Hot Chocolate, zomrel dnes vo veku 71 rokov na rakovinu pečene. Oznámil to jeho manažér Phil Dale.

Spevák zomrel doma na Bahamách.

Skupina Hot Chocolate mala hity vo vyše 50 krajinách po celom svete - známe sú napríklad piesne You Sexy Thing, It Started with a Kiss alebo Every 1's a Winner, pripomenula britská stanica BBC na svojej webovej stránke.

Brownovi udelila kráľovná Alžbeta II. v roku 2003 Rad britského impéria (MBE) za zásluhy v popovej hudbe a v roku 2004 dostal cenu Ivora Novella za výnimočný prínos pre britskú hudbu.

Brown bol spoluautorom skladby You Sexy Thing, najslávnejšieho hitu skupiny Hot Chocolate, ktorý sa ako singel umiestňoval v 70. a 80. rokoch aj v rebríčku TOP 10.

Do rebríčka v Británii sa znovu dostal v roku 1997, keď sa objavil vo filme Do naha! (The Full Monty).

Brownov manažér potvrdil spevákovu smrť vo vyhlásení: "Errol Brown zomrel na Bahamách dnes ráno, obklopený manželkou Ginette a dcérami Colette a Leonie, na rakovinu pečene. Bol milovníkom života a obzvlášť hudby! Vždy, keď som vošiel do jeho domu, auta alebo hotelovej izby, hrala tam hudba. Errol bol džentlmen a môj osobný priateľ, ktorý bude bolestne chýbať každému, kto ho poznal. Najväčším dedičstvom, ktoré po ňom ostalo, je jeho hudba a tá bude žiť ďalej."

Jeho kolegovia umelci, vrátane Nila Rodgersa zo skupiny Chic, mu vzdali poctu na Twitteri. "Kedysi sme spolu prežili krásne časy," napísal Rodgers.

Speváčka Beverley Knight uviedla: "Cítim takú bolesť. Errol Brown bol veľmi charizmatický umelec."

Brown sa narodil na Jamajke, ale ako 12-ročný sa s matkou presťahoval do Británie. Jeho hudobná dráha sa začala v roku 1969, keď spolu s niekoľkými priateľmi poslal vlastnú reggae verziu piesne Give Peace a Chance jej skladateľovi Johnovi Lennonovi.

"Všetci sme sa na tom zabávali," povedal Brown v roku 2009 pre BBC. "Na náš úžas mi o týždeň zatelefonoval John Lennon a odobril ju. A chcel, aby ju kapela naspievala pre nahrávaciu spoločnosť Apple - to bol náš začiatok," dodal Brown.

Spevák povedal, že pôvodne dala ich skupine meno dievčina, ktorá pracovala v nahrávacej spoločnosti - The Hot Chocolate Band. Neskôr názov skrátili.

Skupina mala najmenej jeden hit ročne, a to v rokoch 1970 až 1984 - vďaka tomu boli Hot Chocolate jedinou kapelou v Británii, ktorá mala hit 15 rokov po sebe.

Brown sa v roku 2009 vydal na rozlúčkové turné a pre BBC vtedy povedal: "Urobil som všetko, čo som chcel."

Po turné sa na svojej webovej stránke poďakoval fanúšikom za to, že prišli v takých veľkých počtoch a prejavili mu lásku a podporu.