Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Zomrel švédsky básnik a laureát Nobelovej ceny Tomas Tranströmer

Na archívnej snímke zo 6. októbra 2011 švédsky básnik, spisovateľ, prekladateľ, psychológ a laureát Nobelvoej ceny za literatúru Tomas Tranströmer. Tranströmer zomrel 26. marca 2015 vo veku 83 rokov , informovalo švédske vydavateľstvo Bonniers. Foto: TASR/AP

Tranströmer utrpel v roku 1990 mozgovú porážku. Napriek tomu, že stratil schopnosť rozprávať a bol napoly ochrnutý, pokračoval v písaní.

Štokholm 27. marca (TASR) - Často prekladaný švédsky básnik a laureát Nobelovej ceny za literatúru Tomas Tranströmer zomrel vo veku 83 rokov. Oznámilo to dnes, deň po umelcovom úmrtí, jeho vydavateľstvo Bonnier.

Keď Tranströmer dostal v roku 2011 Nobelovu cenu, švédska Kráľovská akadémia vied vyzdvihla jeho "hutné, presvetlené obrazy".

Jeho diela boli preložené do vyše 50 jazykov od arabčiny až po vietnamčiny, slovenčinu nevynímajúc.

Po udelení Nobelovej ceny Tranströmerovi o ňom stály tajomník švédskej akadémie Peter Englund povedal, že je "známy ako nesmierne šikovný tvorca obrazov. Jeho metafory sú svetoznáme a otvárajú pred nami svet..., ktorý je vďaka nim skutočnejší".

Tranströmer utrpel v roku 1990 mozgovú porážku. Napriek tomu, že stratil schopnosť rozprávať a bol napoly ochrnutý, pokračoval v písaní, uviedla tlačová agentúra DPA.

Slovenský prekladateľ jeho diel, básnik Milan Richter, v reakcii na úmrtie pripomenul, že Tranströmer bol priateľom Slovenska, ktoré viac ráz navštívil. V lete 1998 sa stal prvým laureátom Ceny Jána Smreka. Bol priateľom Milana Rúfusa aj Milana Richtera.

Jeho vybrané "Básne pre živých a mŕtvych" vyšli v roku 1996 v slovenskom vydavateľstve Knižná dielňa Timotej a zobrané básne "Medzi allegrom a lamentom" v roku 2001 vo vydavateľstve MilaniuM - oboje v preklade Milana Richtera.

Švédsky a svetový básnik Tomas Tranströmer neodišiel 26. marca navždy: ostanú po ňom desiatky nádherných, silných básní, ktoré človeku otvárajú jeho vnútorné oči - pre krásy i bolesti tohto sveta. V závere svojej reakcie to napísal Milan Richter, ktorý Tranströmerovo dielo priblížil slovenským čitateľom.