Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Zomrel svetoznámy jazzman - gitarista John Abercrombie

Na archívnej snímke gitarista John Abercrombie. Foto: TASR/AP

Príčinou úmrtia bolo zastavenie srdca.

New York/Mníchov 23. augusta (TASR/TERAZ.sk) - Jeden z najvýznamnejších jazzových gitaristov súčasnosti John Abercrombie zomrel v utorok 22. augusta po dlhej chorobe v Cortlande v americkom štáte New York vo veku 72 rokov. Príčinou úmrtia bolo zastavenie srdca.

V Mníchove o tom dnes informovala gramofónová spoločnosť ECM, pre ktorú renomovaný umelec známy aj z vystúpení na Slovensku nahral množstvo nahrávok.

Rodák z Port Chesteru v štáte New York začínal s hrou na gitaru v 14 rokoch, aby od roku 1962 študoval hru na tento nástroj, harmóniu a jazzovú teóriu na svetoznámej Berklee College of Music v Bostone.



Od roku 1967 hrával a nahrával s množstvo jazzových formácií, v ktorých sa stretol s významnou časťou špičky svetovej jazzovej scény, vrátane bratov Michaela a Randyho Breckerovcov, Billyho Cobhama, Petera Erskina, Gila Evansa, Davea Hollanda, Jacka DeJohnetta, Ralpha Townera či Kennyho Wheelera. V Bratislave sa v marci 2009 predstavil aj s českou formáciou Robert Balzar Trio.

Zosnulý mal vôbec blízko k českej hudobnej scéne, veď nahrával napríklad s Janom Hammerom, Miroslavom Vitoušom i Georgeom Mrazom, to isté platí aj o Rudym Linkovi a o spomínanej formácii, s ktorou sa stretol podobne ako aj s Miroslavom Vitoušom i na koncertnom pódiu.

Za jeden z vrcholov jeho rozsiahlej diskografie sú považované nahrávky tria, v ktorom hral s Daveom Hollandom a Jackom DeJohnettom (bicie). Ich prvý spoločný album s názvom Gateway, ktorý dal neskôr názov aj tomuto triu, pochádza z roku 1975.

Abercrombieho pôsobenie na hudobnej scéne charakterizoval mimoriadne široký štýlový záber od fusion až avantgardný jazz.