Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrel tanečník, choreograf a pedagóg Andrej Halász

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Výrazným spôsobom prispel nielen k formovaniu profesionálneho baletu v Štátnom divadle Košice.


Košice 20. februára (TASR) - Vo veku 78 rokov zomrel tanečník, choreograf a pedagóg Andrej Halász, ktorý výrazným spôsobom prispel nielen k formovaniu profesionálneho baletu v Štátnom divadle Košice, ale bol aj spoluzakladateľom tanečného školstva v metropole východu. Informoval o tom hovorca Štátneho divadla Košice Svjatoslav Dohovič.

Andrej Halász sa narodil 8. augusta 1937 v Košiciach. V roku 1965 absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave v odbore pedagogika tanca. V rokoch 1953 - 1956 začínal ako tanečník Maďarského ľudového umeleckého súboru v Hodoch pri Galante. Neskôr pôsobil ako tanečník v súbore SĽUK, kde sa v roku 1959 stal hlavným sólistom. V rokoch 1961 - 1968 pôsobil ako sólista baletu SND v Bratislave. V období 1975 - 1981 pôsobil ako sólista, choreograf a pedagóg v Štátnom divadle Košice, kde spolu s manželkou Marilenou Halászovou stáli aj pri zrode tanečného konzervatória. V rokoch 1981 - 1984 bol na Music and ballet school v Bagdade. Od roku 2003 pôsobil ako pedagóg, choreograf v Štátnom divadle Košice a bol autorom inscenácií ako Giselle, Márna opatrnosť a Labutie jazero.

Ako interpret bol Andrej Halász výraznou osobnosťou, všestranným tanečníkom s vysokou profesionálnou technikou a hereckým stvárnením, predovšetkým v dramatických postavách titulov ako Giselle (Albert), Labutie jazero (Siegfried), Spiaca krásavica (Dessiré), Paganini (Paganini), Francesca da Ramini (Giotto), Kamenný kvet (Severjan), Márna opatrnosť (Simona). Ako choreograf naštudoval vyše 40 titulov, napríklad: Leningradská symfónia, Kamenný kvet, Carmen, Román o ruži, Duklianska poéma, Márna opatrnosť, Luskáčik, Cipollino, Bolero, Pavana za mŕtvu infantku, Popoluška, Don Quijote, Giselle.

Významná bola aj jeho pedagogická činnosť nielen v profesionálnych ansámbloch a na košickom konzervatóriu, ale aj na Tanečnom konzervatóriu Praha a externe aj na Tanečnej katedre Akadémie múzických umení. Veľa jeho žiakov získalo medzinárodné ocenenia a patria medzi významné osobnosti tanečného umenia v Európe.

„Andrej Halász bol medzinárodne uznávaným a rešpektovaným profesionálnym odborníkom, ktorý sa pričinil o zvýraznenie a rozvoj tanečného umenia v Košiciach. Aj vďaka jeho obetavej práci je dnes baletný súbor Štátneho divadla Košice považovaný za vysoko profesionálne teleso, ktoré reprezentuje Slovenskú republiku na medzinárodnej scéne,“ uviedol Dohovič.