Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Zomrel známy český herec z filmu Obecná škola Jan Tříska

Na archívnej snímke český herec Jan Tříska. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tříska sa nachádzal vo vážnom stave v nemocnici, po tom, ako v sobotu 23. septembra spadol v Prahe z Karlovho mosta do Vltavy. Z vody ho vytiahla dvojica z neďalekej výletnej lode.



Bratislava 25. septembra (Teraz.sk) - Zomrel český herec známy z filmu Obecná škola Jan Tříska. Informuje o tom portál iDnes.cz.

"Je to, bohužiaľ, pravda," potvrdil pre iDNES.cz jeho mladší herecký kolega Jiří Mádl, s ktorým mal Tříska onedlho nakrúcať nový film s názvom Na střeše.

Po páde do Vltavy bol vo vážnom stave


Český herec Jan Tříska sa nachádzal vo vážnom stave v nemocnici. Podľa českého servera Blesk.cz je Tříska mužom, ktorý v sobotu 23. septembra spadol v Prahe z Karlovho mosta do Vltavy. Z vody ho vytiahla dvojica z neďalekej výletnej lode.

Herec sa nachádzal na anesteziologicko-resustitačnom oddelení v pražskej Vojenskej nemocnici v Střešoviciach.

Vážne zranenie významného českého herca potvrdila PR manažérka pripravovaného filmu Na střeše Uljana Donátová a dodala, že nakrúcanie nateraz v dôsledku Třískovho zranenia odložili.

Záchranári zasahovali v sobotu pod Karlovým mostom v prípade muža, ktorý spadol do Vltavy. Za vtedy ešte neznámym 80-ročným mužom skočila do vody dvojica z výletnej lode, ktorá sa náhodou plavila okolo.

"Tento pár vytiahol na palubu človeka bez známok života. Podľa mojich informácií sa na palube nachádzal zdravotník v čase svojho osobného voľna. Ešte pred príchodom našich ľudí sa podarilo mužovi obnoviť srdečnú činnosť," povedala v sobotu pre spravodajský server Novinky.cz hovorkyňa záchranárov v Prahe Jana Poštová.

Nešťastná náhoda? Polícia hľadá svedkov


Pražská polícia sa pri vyšetrovaní tragického pádu herca Jana Třísku z Karlovho mosta prikláňa k verzii, že išlo o nešťastnú náhodu. Pre spravodajský server Novinky.cz to dnes povedal hovorca polície Tomáš Hulan.

Policajti zároveň prosia ľudí, ktorí sa v tom čase pohybovali na moste alebo v jeho okolí, aby poskytli výpoveď. "Doposiaľ zistené skutočnosti vypovedajú o tom, že skôr išlo o nešťastnú náhodu než cielené konanie zo strany 80-ročného muža," povedal Hulan.

Dodal, že polícia disponuje záznamami z mestských kamier, ale celá udalosť nie je zachytená alebo nie je zachytená úplne zreteľne.

V duchu tejto verzie sa vyjadril aj Třískov umelecký kolega Jiří Mádl. "Bol v perfektnej kondícii a tešil sa na veľkú úlohu. Posledné mesiace nežil ničím iným. Predstava, že by priletel z Kalifornie, absolvoval kostýmovú skúšku a išiel ukončiť svoj život, je úplne hlúpa," napísal na svojom profile na Facebooku Mádl, ktorý mal režírovať film Na střeše, v ktorom mal Tříska stvárniť hlavnú postavu.

Podľa Mádla sa hercovi vypomstil rituál návštevy Karlovho mosta, ktorý podnikal vždy pred natáčaním každého nového filmu.



Hral v Starcoch na chmelu aj v Larry Flyntovi


Český divadelný a filmový herec Jan Tříska po podpise Charty 77 emigroval do Spojených štátov amerických (USA). Po zmene režimu v bývalom Československu v roku 1989 začal opätovne spolupracovať s českými filmármi.

Jan Tříska sa narodil 4. novembra 1936 v Prahe, v rodnom meste vyštudoval Divadelnú fakultu Akadémie múzických umení (DAMU) a ihneď sa stal najmladším členom činohry pražského Národného divadla. Z Národného divadla odišiel do pražského Divadla za branou a po jeho zrušení sa stal členom Městských divadel pražských. Okrem divadelných sa mu naskytli aj pekné filmové príležitosti, hral napríklad vo filmoch Starci na chmelu (1964), Radúz a Mahulena (1970), Na samotě u lesa (1976) alebo v seriáli F.L. Věk (1971). Vďaka talentu a mimoriadnej usilovnosti sa po niekoľkých rokoch presadil ako herec aj po emigrácii v USA. V malej úlohe účinkoval napríklad vo filme režiséra Miloša Formana Ragtime (1981) alebo Lid versus Larry Flynt (The People vs. Larry Flynt, 1996).



Po Nežnej revolúcii v roku 1989 nakrúcal aj v Českej republike a na Slovensku. Mimoriadnemu úspechu sa teší jeho postava učiteľa v českom filme Obecní škola (1991), Igor Hnízdo sa stal pojmom. Film si vyslúžil nomináciu na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, v roku 2003 získal podobnú nomináciu česko-slovenský koprodukčný film Želary, v ktorom Jan Tříska stvárnil drsného sedliaka.



V lete 2002 sa Jan Tříska predstavil v tragédii Kráľ Lear v rámci Letných shakespearovských slávností, v jednej zo scén dokonca v Adamovom rúchu. Za túto úlohu mu udelili v roku 2003 Cenu Alfréda Radoka za najlepší mužský herecký výkon.

V pozoruhodnom česko-slovenskom filozofickom horore Jana Švankmajera Šílení (2005) o tenkej hranici medzi bláznovstvom a normálnosťou sa Janovi Třískovi ušla postava markíza de Sade a na Slovensku za ňu získal ocenenie Slnko v sieti. V roku 2008 stvárnil hlavnú úlohu v hre svojho priateľa, bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla Odcházení. V roku 2011 účinkoval v českom trileri Hranaři. V roku 2014 si zahral v českom televíznom filme zo súčasnosti Piknik.

V marci 2015 mal v USA dopravnú nehodu, z ktorej síce vyviazol bez vážnejších zranení, ale bol nútený zrušiť chystané divadelné vystúpenia v Prahe.

Za hereckou legendou smútia aj kolegovia