Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Zomrela legenda francúzskeho filmu Michele Morganová

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jej posledným filmom bola talianska dráma Všetkým sa vodí dobre, neskôr sa ešte zopárkrát objavila v televízii.

Paríž 21. decembra (TASR) - Vo veku 96 rokov zomrela v utorok jedna z najväčších legiend francúzskej kinematografie 20. storočia, herečka Michele Morganová, ktorá hrala s Jeanom Gabinom, Gérardom Philipom či Frankom Sinatrom a ako vôbec prvá herečka získala v roku 1946 na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes Zlatého leva za herecký výkon. Oznámila to dnes agentúra AP.

Vo vyhlásení oznamujúcom jej úmrtie prezident republiky Francois Hollande uviedol, že bola "legendou, ktorá poznačila viaceré generácie".

Jej rodina uviedla, že zomrela v utorok, ale podľa správ francúzskych médií príčinu úmrtia nezverejnila. "V nedožitých 97 rokoch sa dnes ráno najkrajšie oči kinematografie definitívne zavreli," oznámila rodina.

Herečka Michele Morganová sa narodila 29. februára 1920 ako Simone Renée Rousselová a Michele Morganová bol jej pseudonym.

Počas druhej svetovej vojny žila v Hollywoode, kde nakrútila päť filmov a uzavrela prvé manželstvo s americkým režisérom Williamom Marshallom. Ich syn Mike Marshall sa neskôr stal tiež hercom.

Po vojne sa vrátila domov do Francúzska, kde hneď za prvý film Pastorálna symfónia, v ktorom stvárnila slepú ženu, získala v roku 1946 na MFF v Cannes Zlatého leva.

Z jej povojnovej filmografie bol mimoriadne úspešný milostný príbeh letušky a pilota Očami spomienok (1948); nakrúcala však aj v ďalších európskych krajinách. K jej najznámejším filmom patria snímky ako Nábrežie hmiel (1938), Pyšní (1953) či Veľké manévre (1955).

Jej posledným filmom bola talianska dráma Stanno tutti bene (Všetkým sa vodí dobre, 1990), neskôr sa ešte zopárkrát objavila v televízii.

Michele Morganová prevzala v roku 1967 Rad umenia a literatúry, ktorý udeľuje francúzske ministerstvo kultúry, a o dva roky nato najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad Čestnej légie.

V roku 1992 dostala Čestného Cézara za celoživotné dielo a neskôr ešte v Benátkach Zlatého leva za celoživotnú hereckú kariéru.