Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Kultúra

Zomrela swingová legenda, klarinetista Hugo Strasser

Hugo Strasser Foto: Screenshot Youtube

Po dlhšej chorobe zomrel dnes v hornobavorskej obci Grasbrunn vo veku 93 rokov klarinetista Hugo Strasser, vnímaný ako významná osobnosť swingovej scény v nemecky hovoriacich krajinách.

Mníchov 17. marca (TASR) - Po dlhšej chorobe zomrel dnes v hornobavorskej obci Grasbrunn vo veku 93 rokov klarinetista Hugo Strasser, vnímaný ako významná osobnosť swingovej scény v nemecky hovoriacich krajinách. Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na Maxa Gregera jr.

Greger podľa vlastných slov ešte v uplynulých dňoch navštívil Strassera, ktorý svojho času koncertoval s jeho vlani v auguste zosnulým otcom i s ním samotným.




Rodák z mníchovskej štvrte Schwabing zanechal rozsiahlu diskografiu. Preslávili ho nielen jeho band s množstvom skvelých hráčov a súčasne aranžérov, čo mimoriadne pomohlo "strasserovskému soundu" formácie, či koncertné turné s ďalšími medzičasom zosnulými legendami swingu Maxom Gregerom sr. a Paulom Kuhnom.

Keď ešte o čosi viac ako pred rokom oslavoval v Nemeckom divadle v Mníchove 60. výročie na hudobnej scéne, nechal sa Strasser počuť, že by chcel pokračovať až dovtedy, kým mu to Pánboh umožní. A to sa mu aj splnilo, veď koncertoval takmer do konca života.

Zosnulý bol laureátom Bavorského radu za zásluhy.