Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Zora Kolínska bola osobitou umelkyňou telom i dušou

Zora Kolínska (v strede) v úlohe JUDr.Violy Švárnej, Július Satinský (vľavo) ako Rafael Haluza a Milan Lasica (vpravo) ako Svetozár Koreň v hre zaslúžilého umelca Jána Soloviča Kráľovná noci v kamennom mori 29.januára 1983 v bratislavskom Štúdiu Novej scény. Foto: CSTK - Magda Borodáčová

Svoj vskutku obdivuhodný talent predvádzala v divadle i vo filme, vybudovala si pozíciu ako nenapodobiteľná komička a naspievala mnohé evergreeny.

Kráľova Lehota/Bratislava 27. júla (TASR) - Speváčka, herečka a podnikateľka Zora Kolínska patrila medzi najpopulárnejšie osobnosti slovenskej divadelnej aj hudobnej scény. V stredu 27. júla by sa dožila 75 rokov.

Svoj vskutku obdivuhodný talent predvádzala v divadle i vo filme, vybudovala si pozíciu ako nenapodobiteľná komička a naspievala mnohé evergreeny. "Bola veľmi fajn, príjemné dievča, pekné, praktické..., vždy si vedela zorganizovať a dosiahnuť to, čo si zaumienila," povedal na adresu umelkyne jej prvý manžel Milan Lasica.

Zora Kolínska sa narodila 27. júla 1941 v Kráľovej Lehote. V roku 1945 sa rodina presťahovala do Popradu, kde navštevovala základnú školu. Ako osemročná prišla pri autonehode o mamu. Napriek krutej strate sa však nestala zakríknutým dieťaťom, naopak veľmi skoro začala vynikať v speve a v recitovaní. Po absolvovaní gymnázia vyštudovala herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Prvé angažmán získala v divadle v Trnave (1963 - 1965), na ktorého javisku sa uviedla rozmanitými postavami.

V rokoch 1966 - 1968 účinkovala v bratislavskom Divadle poézie, neskôr premenovanom na Divadlo na Korze, kde okrem hrania pôsobila aj ako speváčka v kabaretných programoch Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Od roku 1971 bola členkou činoherného súboru Novej scény a patrila medzi zakladajúcich členov Divadla Astorka Korzo '90.

S nahrávaním populárnych piesní v bratislavskom Československom rozhlase začala Kolínska v roku 1965. Na jej spevácku dráhu mala vplyv úzka spolupráca so skladateľom Petrom Smékalom pri profilácii jej repertoáru. Texty pre ňu písali väčšinou Tomáš Janovic, Peter Petiška a Milan Lasica, v tom období jej manžel. V roku 1967 sa preslávila s piesňou Skús objať dym, s ktorou vyhrala televíznu súťaž Vyberte si pesničku.

Viaceré úspechy dosiahla aj v Malej televíznej hitparáde. Z tohto obdobia pochádzajú nezabudnuteľné hity ako Tichý hlas, Zabúdaj či úprava ľudovej piesne Červené jabĺčko. Často vystupovala s Ivanom Krajíčkom, s ktorým naspievala známe duety Cesta do neba, Nočné ruže alebo Ponáhľaj sa za ozvenou. V roku 1971 jej vyšla prvá LP platňa Verše písané na vodu.

Od polovice 70. rokov minulého storočia sa umelkyňa venovala predovšetkým divadlu, ako speváčka vystupovala iba sporadicky, zväčša v televíznych zábavných programoch. Obdivovateľov zaujala aj hereckými kreáciami napríklad v televíznych filmoch Kamarátka pre nás dvoch (1975), Mário a kúzelník (1976), Druhá láska (1977), Stôl pre štrnástich (1978), Mizantrop (1981), Jožko Púčik a jeho kariéra (1983), Portrét Doriana Graya (1988) alebo Rozmar starej dámy (1990). V 90. rokoch 20. storočia pravidelne účinkovala v obľúbenej hudobnej relácii Repete, po úmrtí Ivana Krajíčka v roku 1997 prebrala úlohu moderátorky toho programu.

Po roku 1989 sa Zora Kolínska okrem umeleckej činnosti venovala aj podnikaniu. Vlastnila prosperujúci obchod s nábytkom, ktorý trikrát po sebe získal ocenenie za najkreatívnejšiu expozíciu. Jeho majiteľka sa v roku 1998 stala Ženou roka '98 v rámci ankety ženského a rodinného týždenníka Slovenka. Po osemročnom manželstve s Milanom Lasicom sa Kolínskej partnerom stal herec Juraj Kukura. Krátko pred úmrtím sa vydala za lekára Igora Petra, s ktorým zdieľala život viac ako 20 rokov.

Všestranná umelkyňa a podnikateľka Zora Kolínska zomrela po ťažkej chorobe dňa 17. júna 2002 v Bratislave vo veku nedožitých 61 rokov.