Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: Zuzana Mauréry si prevzala Hercovu misiu. Cenu venovala otcovi

Cenu Hercova misia na 26. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest za výnimočný prínos v oblasti hereckého umenia získala slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Mauréry. Foto: TASR/Roman Hanc

Pre TASR uviedla, že momentálne číta scenáre Oteckov aj ďalšieho seriálu a tiež triler Štokholmský syndróm. Nie je typ herečky, ktorá by čakala na vytúženú konkrétnu postavu.

Košice 16. júna (TASR) – Zuzana Mauréry je prvou tohtoročnou držiteľkou ocenenia Hercova misia, ktoré si prevzala v sobotu z rúk prezidenta festivalu Art Film Fest Milana Lasicu v historickom centre Košíc. Ten jej na červenom koberci poprial veľa šťastia v kariére aj osobnom živote. Ocenenie získala na 26. ročníku festivalu, kde si o týždeň neskôr rovnakú cenu prevezme česká herečka Ivana Chýlková. Cenou Hercova misia odmeňuje festival výrazné herecké osobnosti za mimoriadny prínos v oblasti hereckého filmového umenia.

„Túto cenu by som rada venovala môjmu otcovi, ktorý v decembri odišiel a určite sa na mňa pozerá,“ povedala Mauréry so zlomeným hlasom. Zdvihla plaketu nad hlavou a pozrela sa k nebu. „Vážim si ju preto, lebo keď vás ocenia vaši kolegovia a domáci diváci a zaradia vás do tohto vzácneho rebríčka, tak je to pocta o to viac. Mala som pocit, že sme národ, ktorý rád oceňuje ľudí zo zahraničia, a keď príde niekto zvonku, tak mu tlieskajú. Ale ak nebudeme oceňovať svojich, pretože máme úžasných umelcov, ale aj úžasných vedcov a ľudí, ktorí pre túto krajinu niečo robia, keď nepoznáme svoje korene, tak ten národ nemá budúcnosť. A kultúra je toho základom,“ dodala Mauréry.



Ocenená herečka divákom prezradila, že do Košíc sa vždy rada vracia. „Ja som tu strávila určitú časť detstva, pretože môj otec hral v opere Štátneho divadla v Košiciach. Takže ja mám ku Košiciam skoro vrodený vnútorný vzťah. Myslím si, že Košice sú skvelé mesto. Určite si zaslúžia taký skvelý festival, ako je Art Film Fest,“ povedala s tým, že atmosféru festivalu si dokonale užíva. „Som tu 48 hodín, ale starajú sa o mňa kráľovsky, cítim sa ako princezná, ťažko si budem od toho odvykať,“ dodala. Na festivale je pre ňu úžasné to, že medzi hercov prichádzajú ľudia, obetujú im svoj čas. Vníma to ako satisfakciu, že to, čo herec robí, má nejaký zmysel a nejako sa to ľudí dotýka.

Pre TASR uviedla, že momentálne číta scenáre Oteckov aj ďalšieho seriálu, tentoraz z pohrebného prostredia, a tiež triler Štokholmský syndróm. Nie je typ herečky, ktorá by čakala na vytúženú konkrétnu postavu. „Čakám na príjemných ľudí, dobrú spoluprácu a na zaujímavú prácu,“ povedala. Rada chodí do kina, kde sa aj inšpiruje. „Lebo úžasných umelcov je veľmi veľa. Ak môžem niečo odkukať, tak to s pokorou spravím,“ dodala.

Cenu Hercova misia na 26. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest za výnimočný prínos v oblasti hereckého umenia získala slovenská filmová, televízna a divadelná herečka Zuzana Mauréry. S fanúšikmi sa obľúbená herecká osobnosť stretla pri Dolnej bráne v sobotu 16. júna 2018 v Košiciach
Foto: TASR/Roman Hanc


Pri odovzdávaní ocenenia Hercova misia bol za mesto Košice prítomný viceprimátor Martin Petruško, ktorý odovzdal Mauréry kyticu. Ceremoniál sa konal pri Dolnej bráne.

Prvým oceneným na tomto festivale Hercovou misiou bol v roku 1995 taliansky herec Franco Nero. Pred Mauréry si ju prevzalo spolu 61 umelcov.

Zuzana Mauréry je filmová, televízna i divadelná herečka a speváčka muzikálového žánru. Najviac si ju diváci zapamätali z filmov a seriálov Učiteľka, Colette, Tajné životy, Oteckovia, Panelák; Ďakujem, dobre.

Art Film Fest sa koná od roku 1993, najskôr sa začal organizovať v Trenčianskych Tepliciach, neskôr aj v Trenčíne. Od roku 2016 pokračuje v Košiciach.

Aktuálny ročník ponúka okolo 200 titulov. Okrem domovských Košíc zavíta štyrmi kinopredstaveniami aj do Spišskej Novej Vsi.