Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO: Zuzana Piussi prichádza s filmovým dokumentom Ťažká voľba

Na snímke režisérka Zuzana Piussi. Foto: TASR - Michal Svítok

V česko-slovenskom filme prináša pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane.

Bratislava 25. februára (TASR) - Slovenská režisérka Zuzana Piussi dokončila svoj najnovší celovečerný dokument s názvom Ťažká voľba. Dnes popoludní ho v neoficiálnej premiére predstavila zástupcom médií. V česko-slovenskom filme prináša pohľad na spoločnosť aj cez zákulisie prezidentskej kampane. Koncept spolu s režisérkou pripravili Vít Janeček a Ivan Ostrochovský.

Film začali nakrúcať pred dvoma rokmi. „Pracovali na ňom siedmi kameramani, po roku a pol sme film dotáčali, aby sme sa na materiál mohli pozrieť s odstupom času, dať z neho preč všetko, čo časom zostarlo, všetko, čo bolo dobové. Po dvoch rokoch sme začali strihať a snažili sme sa film urobiť tak, aby sme ukázali poetiku politického systému, ktorú väčšina ľudí nevníma, ostáva skrytá,“ povedala na tlačovej besede Zuzana Piussi.



„Tento film je úplne iný ako filmy, ktoré som robila predtým. S námetom prišiel Ivan Ostrochovský, urobili sa tímy kameramanov, ktorí išli k jednotlivým kandidátom. Po dvoch rokoch časozberných snímok sme mali skoro 130 hodín materiálu a ja ho beriem ako naše spoločné dielo,“ dodala pre TASR režisérka.

Dokument Ťažká voľba si všíma správanie voličov, prácu marketingových expertov okolo kandidátov, sleduje prípravy na stretnutia s občanmi, diskusie. Tvorcovia vychádzali zo svetovej štatistiky, ktorá uvádza, že sa zhoršujú pozície zastupiteľskej demokracie, spočíva to v poklese dôvery vo volených zástupcov. Graf zostavený Svetovým ekonomickým fórom ukazuje pokles volebnej účasti za posledné polstoročie o 20 percent. Film sa zaoberá týmto fenoménom na pozadí prezidentských volieb.

Na snímke sprava režisérka Zuzana Piussi, producent v Českej republike a strihač filmu Vít Janeček a producent na Slovensku Ivan Ostrochovský.
Foto: TASR - Michal Svítok


„Veril som, keď sme začínali spoluprácu s režisérkou, že to bude film, ktorý divákom pomôže pochopiť, ako to prostredie funguje, ako osoby v ňom rozmýšľajú, aby sa ľudia vedeli zorientovať. Nešlo nám o to ukazovať, kto je aký, kto je zlý alebo dobrý, mal by byť skôr štúdiou situácie, aké voľby sú a to sa dúfam podarilo. Ľuďom, ktorí ho uvidia, to možno uľahčí rozmýšľanie, nemyslím však, že to dáva odpoveď na to, koho áno, koho nie, skôr je témou na rozmýšľanie pre každého človeka,“ uviedol pre TASR Ivan Ostrochovský.

Premiéra dokumentu sa uskutoční 27. februára v Bratislave, potom ho uvedú v ďalších slovenských mestách, od 1. marca bude dostupný na internete.