Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Smatanová dostala prestížne ocenenie Identifikačný kód Slovenska

V roku 1984 sa narodila populárna speváčka a hudobníčka ZUZANA SMATANOVÁ. Foto: TASR/Martin Baumann

Speváčka Zuzana Smatanová má za sebou úžasný rok, ktorý v závere korunovalo prestížne ocenenie. Zaradila sa tak k najvýznamnejším intelektuálom našej kultúry.

Bratislava 22. decembra (TASR) – Speváčka Zuzana Smatanová má za sebou úžasný rok, ktorý v závere korunovalo prestížne ocenenie. Speváčka a skladateľka dostala cenu Identifikačný kód Slovenska. Zaradila sa tak k najvýznamnejším intelektuálom našej kultúry, medzi ktorými figurujú také mená ako Štefan Kvietik, Květa Fialová, Richard Müller a mnohí ďalší.

Tento rok sa laureátmi spolu so Zuzanou Smatanovou stali herec Marián Labuda, výtvarníčka Soňa Herényiová Belanová, spisovateľ Jozef Leikert, humorista Milan Markovič či lekár Pavel Traubner. Smatanová patrí k najmladším nositeľom tohto ocenenia. Zuzana sa teší, že jej umelecké aktivity v roku 2016 zaznamenali obrovský úspech. Veľa koncertovala, zložila a s orchestrom nahrala hymnickú pieseň Horou, ktorá patrí stále k najhranejším skladbám v rádiách.

Veľmi si to vážim, milo ma to prekvapilo. Úprimne ma teší, že môžem figurovať medzi takými osobnosťami našej kultúry ako Štefan Kvietik, Květa Fialová, Pavel Traubner a mnohí ďalší, ktorí toto ocenenie už v minulosti získali. Je to pre mňa česť. Bol to milý večer s mnohými veselými momentmi, príjemne sme sa bavili s pánom Traubnerom a pánom Markovičom, ktorí tiež dostali v ten večer ocenenie. V závere som zahrala a zaspievala pieseň V dobrom aj v zlom,“ teší sa Smatanová.

Ocenenia odovzdáva spoločnosť Artem pod záštitou Európskej akadémie vied a umení v spolupráci s Národnou radou Slovenskej republiky. Tento rok spolu so Zuzanou ocenili 14 významných osobností spoločenského a kultúrneho života na Slovensku, sú nimi Anton Blaha, Barbora Botošová, Stanislav Harangozó, Soňa Herényiová Belanová, Gabriel Jonáš, Marián Labuda, Jozef Leikert, Milan Markovič, Ivan Ožvát, Pavel Traubner, Felix Unger, Katarína Vavrová a Tanya Wolski.

Hlavnou myšlienkou ocenenia Identifikačný kód Slovenska je predstavovať doma i vo svete intelektuálov kultúry. Umenie a veda sú predpokladom vzniku a rozvoja ľudskej civilizácie. Ich objavy majú skutočný základ v domácej výchove a vzdelávacom školskom systéme. Projekty, ktoré oceňujú hodnoty, zdôrazňujú ľudskú identitu a presviedčajú o zmysle a kráse života, nie je potrebné oslavovať. Tohtoročné desiate výročie ocenení je radosťou z existencie, nič viac. Oslava je vážnosť a úcta ľudí k myšlienke, ktorá sa rozvíja ako zmysluplná hodnota,“ uviedol teoretik a historik umenia Ľuboslav Moza zo spoločnosti Artem.

Informáciu pre TASR poskytla Nora Krchňáková, PR manažérka spoločnosti Propaganda House.