Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Magazín

Študenti písali o vlastenectve. Rezort obrany vyhlásil víťazov súťaže

Foto: TASR/Jakub Kotian

Odborná komisia vyberala zo 150 prác, ktoré splnili stanovené podmienky, desať najlepších.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Víťazi 12. ročníka literárnej súťaže pre študentov stredných a vysokých škôl vyhlásenej ministrom obrany Petrom Gajdošom sú už známi. Rozhodla o nich verejnosť, ktorá vyberala z najlepších prác vybraných komisiou.

Témou súťaže bola Národná hrdosť a vlastenectvo v dobe "lajkov". V kategórii stredoškolských diel zvíťazila Tereza Mikáčová z Gymnázia Ľ. Štúra v Trenčíne. Z vysokoškolských prác posunula verejnosť na prvé miesto Petra Kromku z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

"Gratulujem víťazom. A skutočne ma teší vysoký záujem o túto súťaž zo strany stredoškolákov aj vysokoškolákov," povedal Gajdoš. Súťaž je podľa jeho slov jednou z foriem, ako chce ministerstvo zvyšovať národné povedomie u mladej generácie. "Aj preto sme vybrali pre tento ročník tému s tým spojenú," vysvetlil.

Študenti stredných a vysokých škôl sa mohli súťaže zúčastniť, ak do 17. novembra zaslali na email rezortu obrany prácu v slovenčine v rozsahu 500 až 600 slov. Odborná komisia vyberala zo 150 prác, ktoré splnili stanovené podmienky, desať najlepších. Po päť v každej kategórii postúpilo do hlasovania na facebookovom profile ministerstva.

TASR informovala hovorkyňa MO SR Danka Capáková.