Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Magazín

V roku 2014 vo svete zosilnelo prenasledovanie ateistov a humanistov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Veriaci ľudia tvoria 59 percent svetovej populácie, zatiaľ čo tí, ktorí sa identifikujú ako ateisti, tvoria 13 percent obyvateľstva.

Brusel 10. decembra (TASR) - Prenasledovanie osôb, ktoré sa hlásia k ateizmu, v roku 2014 vo svete zosilnelo. Vyplýva to z výročnej správy Medzinárodnej humanistickej a etickej únie (IHEU), ktorú táto organizácia dnes pri príležitosti Svetového dňa ľudských práv predstavila na pôde Európskeho parlamentu.

IHEU, nezisková organizácia akreditovaná pri Organizácii Spojených národov, vo zverejnenej správe opisuje perzekúcie a prenasledovanie ateistov, neveriacich a humanistov na celom svete, informovala tlačová agentúra Belga.

Niektoré prípady prenasledovania ateistov alebo odpadlíkov od viery našli odozvu aj vo svetových médiách, ďalšie sa do pozornosti sveta nedostali. Mediálne známa je brutálna vražda za použitia mačiet štyroch humanistických blogerov a jedného kňaza v Bangladéši, osud väzneného saudskoarabského blogera Ráifa Badawího, ktorému tento rok Európsky parlament udelil Sacharovovu cenu za slobodu myslenia. Médiá informovali aj o vraždách z dôvodu "urážky náboženstva" v prípade útoku na redakciu Charlie Hebdo v Paríži alebo o vraždách "odpadlíkov od viery" ukrižovaním, ktoré zverejnil Islamský štát.

Dokument IHEU však upozorňuje aj na menej známe osudy ateistov. Uvádza prípad študenta z Egypta, ktorý na Facebooku priznal, že je ateista, a bol odsúdený na nútené práce na obdobie jedného roka. Ďalšieho egyptského študenta odsúdili na tri roky väzenia za urážku náboženstva, kým úrady v Mauritánii iného blogera odsúdili na smrť za rúhanie a odpadlíctvo.

Správa uvádza, že obyvatelia Indonézie sa napríklad musia prihlásiť k jednému zo šiestich oficiálne uznaných náboženstiev, čo je uvedené aj v ich občianskom preukaze. Osobám, ktoré sa k nim nehlásia, vrátane ateistov, hrozia perzekúcie zo strany úradov.

Medzinárodná humanistická a etická únia upozornila, že v roku 2014 zaregistrovala nárast nenávistných prejavov a činov voči ateistom. Pripomenula, že prezidenti niektorých štátov označili humanizmus a liberalizmus za škodlivý pre svoju krajinu a schválili "protiateistické" zákony, ktoré ateizmus označujú za terorizmus. Funguje to predovšetkým v Saudskej Arábii.

"Tento rok sme skonštatovali, že táto rétorika sa mení na skutočné prenasledovanie s príslušnými trestami," uviedol predseda IHEU Andrew Copson v správe pre médiá.

Rozsiahly prieskum z roku 2012 naznačil, že veriaci ľudia tvoria 59 percent svetovej populácie, zatiaľ čo tí, ktorí sa identifikujú ako ateisti, tvoria 13 percent obyvateľstva. Ďalších 23 percent respondentov sa deklarovalo za "nenábožensky založených", avšak nie ateistov.

Medzinárodná spoločnosť na prieskum trhu a výskum verejnej mienky WIN-Gallup International Association s odkazom na svoje globálne prieskumy uviedla, že percento nenábožensky orientovanej populácie a počet ateistov prudko stúpa. V sledovanom období 2005-2012 počet veriacich ľudí poklesol o deväť percent, kým počet ateistov vzrástol o tri percentá. Pokles počtu nábožensky orientovaných ľudí bol v priamej úmere s nárastom vzdelania a osobných príjmov sledovanej vzorky respondentov.